Hong Kong klaar voor Chinees nieuwjaar

In het Westen is nieuw jaar al gevierd, maar de Chinezen maken zich nog op voor dit grote feest.

In het Westen is nieuw jaar al gevierd, maar de Chinezen maken zich nog op voor dit grote feest.

Wij hebben nieuwjaar allang gevierd en zijn al een paar weken bezig met het nieuwe jaar, maar voor de Chinezen moet het feest nog beginnen. Rondom de viering van het Nieuwjaar worden er in Hongkong talloze festiviteiten georganiseerd tussen 31 januari en 14 februari. Op 31 januari viert de Chinese gemeenschap overal ter wereld één groot feest. Dit jaar ter ere van het jaar van het paard. Ook in Hongkong wordt dit uitgebreid gevierd met onder meer de jaarlijkse Cathay Pacific kleurrijke optocht met praalwagens op 31 januari ’s avonds en op Nieuwjaarsdag 1 februari een spectaculaire vuurwerk in Victoria Harbour om 20.00 uur.

Het jaar van het paard
In tegenstelling tot onze Westerse kalender waarbij onze sterrenbeelden zijn gekoppeld aan een maand geldt volgens de Chinese kalender het geboortejaar als leidraad voor het sterrenbeeld en die zijn gebaseerd op de Chinese dierenriem. 2014 is het jaar van het paard en dit is duidelijk terug te zien in de versieringen op de straten van Hongkong. Mensen geboren in dit jaar – maar ook in de andere jaren van het paard zoals 1906, 1819, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990 en 2002 – hebben een karakteromschrijving die luidt als volgt: elegant, loyaal, intuïtief, vrijdenkend, populair, sexy, extravert en leergierig, maar ook egocentrisch, onvoorspelbaar en onbevreesd.

Chinees Nieuwjaar in Hongkong
Rondom de viering van het Chinese Nieuwjaar worden veel festiviteiten georganiseerd tussen 31 januari en 14 februari. De optocht met praalwagens start om 20.00 uur in Tsim Sha Tsui, in de winkels is het overal uitverkoop, jongeren ontvangen rode envelopjes met geld, men bezoekt tempels om te bidden voor een gelukkig Nieuwjaar en 2 februari gaat men massaal naar de paardenraces in Sha Tin.

Voor een overzicht van nieuwjaarfestiviteiten ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.