Hotels zijn nu het goedkoopst
De hotelprijzen zijn de afgelopen drie jaar niet zo laag geweest. De gemiddelde Europese hotelprijs is deze maand gezakt naar 100 euro per kamer per nacht, zo blijkt uit de trivago Hotelprijsindex (tHPI) van trivago.nl. Afgelopen december zakte de prijs al tot 102 euro gemiddeld en in februari 2013 kwam de prijs uit op 103 euro. Januari 2013 was goed voor een gemiddelde van 104 euro per kamer per nacht, 4 procent hoger dan dit jaar. In 2011 en 2012 kwam het maandelijkse gemiddelde niet lager dan 107 euro per kamer per nacht.
Europese prijzen
Het afgelopen jaar lag de gemiddelde Europese hotelprijs al een stuk lager dan de jaren ervoor (-5%). Vooral de maanden juni en september waren in 2013 een stuk goedkoper dan eerdere jaren. Als de huidige trend doorzet, duidt de prijs van januari dit jaar op een nieuwe daling van 2 tot 4 procent in 2014. Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn, is nog niet duidelijk. Verschillende landen zijn zeer goedkoop deze maand, waaronder Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Spanje (€82) is vergeleken met vorig jaar 2 procent in prijs gedaald. Hoewel deze daling relatief gering is, zijn de Spaanse hotelprijzen in de afgelopen 3 jaar nog nooit zo laag geweest. Dit maakt Spanje een goede keuze voor wat zon tijdens de winter. Liefhebbers van winterse bestemmingen kunnen momenteel Noorwegen (€143) overwegen. Noorwegen is overwegend prijzig, maar door een gunstige wisselkoers van euro’s naar Noorse kronen is het Scandinavische land 11 procent goedkoper dan in januari vorig jaar.
Nederland goedkoopst in drie jaar
De situatie waar de Europese hotelprijs in verkeert, geldt eveneens voor Nederland. Deze maand zijn Nederlandse hotels gemiddeld gezien goedkoper dan de afgelopen drie jaren. Een hotelovernachting in Nederland kost deze maand gemiddeld 101 euro, dit is 7 procent minder dan januari vorig jaar. In januari 2013 kwam de gemiddelde hotelprijs uit op 109 euro, het jaar ervoor op 116 euro en in januari 2011 kwam het gemiddelde uit op 114 euro. De maanden december, januari en februari zijn overwegend de goedkoopste maanden van het jaar. Of de prijs van volgende maand wederom lager zal uitvallen is nog niet duidelijk. Gezien het feit dat de afgelopen twee jaren, februari de goedkoopste maand was, is de kans op een nieuwe daling nadrukkelijk aanwezig.
De hotelprijs in de meeste grote steden in Nederland is deze maand, net als het landelijke gemiddelde, gedaald. Uitzonderingen zijn Maastricht (+5%), Nijmegen (+11%), Apeldoorn (+5%) en Zwolle (+3 %). Steden als Amsterdam (-3%), Rotterdam (-9%), Den Haag (-5%), Haarlem (-16%) en Breda (-20%) waren in januari 2013 nog een stuk prijziger. Hotels rond Schiphol (Haarlemmermeer) zijn het sterkst in prijs gedaald, overnachten voordat je op het vliegtuig stapt, kostte in januari vorig jaar nog 97 euro, nu is dit nog maar 77 euro. Met een afname van 21 procent hoeven reizigers een hotelovernachting voor of na een lange vlucht niet te schuwen.
België daalt drie jaar op rij in prijs
Afwijkend van veel andere landen is augustus de goedkoopste hotelmaand in België. En hoewel de prijs voor januari voor het derde jaar op rij zakt naar gemiddeld 101 euro per kamer per nacht (-6%), lag de hotelprijs de afgelopen jaren in augustus nog lager. Deze daalde afgelopen augustus tot gemiddeld 95 euro. Op jaarbasis zakte de Belgische hotelprijs vorig jaar aanzienlijk. De gemiddelde prijs voor 2013 lag op 112 euro per kamer per nacht, in 2012 was dit nog 118 euro en in 2011 lag het gemiddelde op 121 euro. Een daling van 11 procent over een periode van drie jaar.
Vrijwel alle steden in België worden deze maand goedkoper, prijzen zijn gemiddeld 5 procent lager dan in december. Brugge daalt het sterkst (-13%), van 130 euro in december naar 113 euro in januari. Op jaarbasis valt de daling voor veel steden erg mee, alleen Brussel (-1%), Leuven (-8%), Gent (-2%) en Kortrijk (-7%) nemen op jaarbasis af in prijs. Steden als Antwerpen (+2%), Brugge (+2%), Hasselt (+8%) en Genk (+5%) zijn vergeleken met januari 2013, 2 tot 8 procent duurder geworden.
Voor meer informatie ga je naar de website.