Identiteitsfraude gebeurt ook op vakantie

Het Nederlandse paspoort.

Het blijkt dat er nog veel misbruik gemaakt wordt van gekopieerde identiteitsbewijzen.

Als je op vakantie in een hotel of appartement verblijft moet je vaak een kopie van je paspoort of ID-kaart achterlaten. Veel mensen vinden dit normaal en denken er niet over na, maar toch moet je daarmee oppassen. Met een kopie van je paspoort en dus je burgerservicenummer kan je identiteit al door anderen gebruikt worden. De overheid is nu een campagne gestart om je meer bewust te maken van de gevaren van het achterlaten van een kopie van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Minister Plasterk doet nog een keer het verzoek: laat nooit zomaar iemand een kopietje maken van een ID-kaart. En eist een hotel dit toch, zet er dan altijd op waar het voor is, inclusief datum. Dit om misbruik te voorkomen. Zorg ook dat het burgerservicenummer onleesbaar is gemaakt, zowel op het document als in de strook cijfers onderaan, als het verstrekken van het nummer niet wettelijk verplicht is.

Op de website kun je meer informatie vinden, hier staat ook welke instellingen wettelijk mogen vragen om het burgerservicenummer. Hotels en autoverhuurbedrijven mogen dat namelijk officieel niet.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.