Volg de geallieerden naar vrijheid

Tijdens de nieuwe rondreizende tentoonstelling kun je de bevrijdingsroute van de geallieerde volgen.

Tijdens de nieuwe rondreizende tentoonstelling kun je de bevrijdingsroute van de geallieerde volgen.

Voor het eerst in de geschiedenis werken zes Europese landen samen aan een rondreizende tentoonstelling en Arnhem mag de tentoonstelling als eerst verwelkomen. Van 20 februari tot en met 31 maart is de expositie Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War te zien in de Arnhemse Eusebiuskerk. Het is de Nederlandse première van deze reizende tentoonstelling die informatie geeft over het verliezen, herwinnen en behouden van vrijheid. Tijdens de tentoonstelling volg je de Route of Liberation: de weg die de geallieerde aflegden om ons te bevrijden.

Tentoonstelling
Nederland, België, Duitsland, Engeland, Polen en Frankrijk laten in woord en beeld zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd en hoe er nu omgegaan wordt met de vrijheid. Onder meer via hoorspelen, filmpjes en foto’s kun je de geschiedenis nog een keer herbeleven. De tentoonstelling onderzoekt hoe we onze vrijheden in de afgelopen eeuw verloren, hoe we onze persoonlijke vrijheden weer terugwonnen en vraagt wat we moeten doen om deze vrijheden te behouden in de toekomst.

Vrijheid
De Liberation Route Europe verbindt gebieden waardoor de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog trokken om Europa te bevrijden. De 3000 kilometer lange route start in Zuid-Engeland en gaat via Normandië naar Parijs en de Belgische Ardennen. Door onder meer Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en het Duitse Hürtgenwald
gaat de route verder naar Berlijn. De Liberation Route Europe loopt door tot het Poolse Gdańsk, waar
een democratische revolutie bijna twee generaties later leidde tot de uiteindelijke bevrijding van
Centraal Europa in 1989.

De mobiele tentoonstelling zal de komende twee jaar door Europa trekken, naast dit voorjaar zal de tentoonstelling ook van 19 tot en 24 september in Arnhem te zien zijn. Voor meer informatie ga je naar de website.

De video hieronder geeft een beeld van wat je van de tentoonstelling kan verwachten:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.