Winter vieren in Noors Røros

Spanning tijdens de sledehondenwedstrijd. Foto: Common Creative

Spanning tijdens de sledehondenwedstrijd. Foto: Common Creative


De sfeer in het mijnstadje Røros in Noorwegen is moeilijk te beschrijven. In dit stadje lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Niet voor niets is dit stadje op de werelderfgoedlijst van de Unesco gekomen. Niet alleen de kleurrijke straatjes rond de kopermijn zien er nog uit als eeuwen geleden, maar de hele stad heeft een behaaglijk relaxte sfeer. En natuurlijk is het het centrum voor een grootse, jaarlijkse hondensledenwedstrijd.

Het stadje is ook aantrekkelijk voor wintersporters: Hummelfjell Alpinsenter met zijn 5 pistes, half-pipe en rodelbaan is gelegen bij de idyllische berg van Os, ongeveer 15 minuten rijden van het centrum van Røros. En verder is er het Ålen Skisenter op ongeveer 30 minuten rijden van het centrum van Røros. Dat biedt 5 pistes, een half-pipe en off-piste skiën.

Verder kan een bezoek gebracht worden aan het huis van de Kerstman in Savalen. Entree is gratis en u kunt zoveel ontbijtkoek eten als u wilt. Doe mee in het verhaal en geef de dieren te eten. Biggen, hanen, geiten en rendieren zijn te vinden op de boerderij van de Kerstman. En de winkel is vol met nieuwe ideeën voor Kerstdecoraties en geschenken.

Langlaufen in deze omgeving geeft het verblijf een extra dimensie. Op de vlakke bergenhellingen is uitzicht groots. Maar liefst 120 km langlaufloipes zijn verbonden met het centrum van het stadje. Daarom is het verblijf in het stadje zelf zo bijzonder. En wie wil kan op de verlichte loipes de bijzondere sfeer proeven van een rondje om op de latten in de avond.

Behalve het langlaufen zelf zijn er in dit gebied veel andere winterse activiteiten, zoals een rit met een paardenslee-, hondeslee- en sneeuwscootertochten, ijsvissen, sneeuwkiten en een kennismaking met de Samische cultuur, de plaatselijke cultuur en een culinaire kennismaking met plaatselijke gerechten.

Evenementen
De traditionele wintermarkt wordt elk jaar in februari gehouden. En in het eerste weekend van februari begint en eindigt de Femund hondenslede race in Røros. De race heeft 130 deelnemers en er doen 1,300 honden mee.

De Femund Race bestaat uit twee races gedurende zes dagen. De lange race is 600 kilometer en de korte race is 400 kilometer. De deelnemers verplaatsen zich door een fantastische wildernis en worden soms geconfronteerd met extreme uitdagingen in het strenge winterklimaat.

Het evenement is uitgegroeid tot een grote attractie voor de toeschouwers, die kunnen dichtbij de deelnemers en de honden komen op de verschillende controleposten in de regio. Start en finish zijn in de werelderfgoed stad Røros, met controleposten in Os, Tolga, Tynset en Folldal. Meer informatie bij Visit Norway.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.