Bekijk de middernachtzon overal

De zon in Lapland.

De zon in Lapland.


Alleen in het hoge noorden blijft de zon de hele nacht schijnen in de zomer. De Nachteloze Nacht is mooi om te zien vanwege de verschillende kleuren licht. Toch krijgt niet iedereen de kans om het met eigen ogen te zien. Daarom heeft een Finse designstudio een interactief model van de middernachtzon gecreëerd op OnlyInLapland.com. Vanaf nu kan iedereen wereldwijd en op ieder gewenst moment de hemel boven Lapland bekijken.

Een interactieve virtuele hemel
De middernachtzon en het 360o panorama van het zomerse landschap van Fins Lapland kan nu bekeken worden op een iPhone of iPad. Om gebruikers nu nog dichterbij de Nachteloze Nacht te brengen, combineerde de Finse designstudio Musuta technologie en creativiteit. Dit resulteerde in een interactief model van de middernachtzon, waardoor de hemel tijdens de Nachtloze Nacht nu altijd te bekijken is. Het model is een replicatie van de zomerse hemel in het noorden, gebaseerd op algoritmes en posities van de zon en de maan.

Veranderen door te bewegen
Om het model beschikbaar te maken voor iedereen, is gekozen deze op het internet te plaatsen. Nu het ontworpen is voor computergebruik, kunnen ook gebruikers zonder iPhone of iPad met de middernachtzon spelen. Wie de website bezoekt, ziet de hemel boven Fins Lapland automatisch veranderen. De standen van de zon en de maan kunnen worden bijgesteld door met de muis over de hemel te bewegen. Aangezien de standen gebonden zijn aan een bepaald moment, verandert met de stand van de hemel ook de tijd mee. Door de webcam aan te zetten, kunnen muisbewegingen worden vervangen door lichaamsbewegingen en bepalen deze hoe de zon en maan staan. Probeer het zelf en ervaar een zonnedans.

Download de Laplication app op iPad of iPhone.

Bekijk de video van de Nachteloze Nacht in Finland:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.