Gambia herdenkt slavernijverleden

Dans en muziek zijn onderdeel van het festival in Gambia.

Dans en muziek zijn onderdeel van het festival in Gambia.


Vakantiegangers die meer willen ervaren dan alleen de stranden van Gambia kunnen in de maand mei een bijzonder cultureel festival bijwonen. Eens in de twee jaar wordt in Gambia het ‘International Roots Festival’ gehouden dat het slavenverleden herdenkt. Slavernij neemt in de geschiedenis van Gambia een belangrijke plek in want vanuit het land werden miljoenen slaven overgebracht naar Amerika en het Caribisch gebied. Het culturele festival omvat onder meer optredens van verschillende etnische groepen, muziek en dans, vertellingen, een parade, excursies naar Kunta Kinteh eiland en het slavernij museum en een symposium. Het festival vindt plaats van vrijdag 9 tot en met vrijdag 16 mei. Nadere informatie over het festival en de programmering vindt men op www.rootsgambia.gm. Voor algemene informatie en updates over Gambia, kijk op www.facebook.com/gambiaNL.

Roots – Alex Haley
Aan het festival ligt het verhaal van de schrijver Alex Haley ten grondslag. In zijn boek ‘Roots’ wordt het levensverhaal verteld van Kunta Kinteh die in Juffureh opgroeit en dan in 1767 met 97 andere slaven in het slavenschip Lord Ligonier naar Annapolis in Amerika verscheept wordt. Vanuit Kunta Kinteh Island, een klein eilandje in de rivier The Gambia en voorheen bekend als James Island, werden tussen de jaren 1300-1900 slaven verhandeld. Het fort op Kunta Kinteh Island is nu een UNESCO Werelderfgoed monument.

Kleurrijke optocht
Op zaterdag 10 mei start om 10.00 uur een optocht van verschillende inheemse groepen vanaf het 22nd July plein in het centrum van Banjul naar toegangspoort Arch 22 – het herdenkingsmonument voor de hoofdstad Banjul. In Gambia zijn er van oorsprong verschillende stammen, al zijn deze vandaag de dag nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden. Op zondag 11 mei kunnen toeristen vanaf hun hotel op een dagtocht naar het Kunta Kinteh eiland en het slavernijmuseum in Albreda.

Met een breedte van 70km en een lengte van 400km is Gambia is een compact land. De totale oppervlakte van ruim 11.000 km² komt ongeveer overeen met die van de provincies Gelderland en Brabant. Nederlandse reizigers hebben voor een bezoek korter dan 90 dagen geen visum nodig, voertaal is Engels. Luchtvaartmaatschappijen transavia.com, ArkeFly en Corendon vliegen op direct op de hoofdstad Banjul. Gambia ligt op 6 uur vliegen van Nederland.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.