Hoe maak je mooie foto’s in de sneeuw?

Actiefoto tijdens de wintersport.

Actiefoto tijdens de wintersport.


Sneeuw kan voor een magisch gevoel zorgen. Wegen worden niet meer van perkjes en gras onderscheiden. Bomen en hekken gaan op in de omgeving. Alles ziet er even wit uit. Prachtig, maar wel lastig om te fotograferen. Want hoe pas je de regels van compositie toe in een volledig wit landschap? En hoe zorg je er voor dat je foto’s niet blauw of juist grijs worden?

Albelli fotoboeken komt met de volgende tips voor betere foto’s in de sneeuw:

  • Maak je foto minder ‘plat’ – Normaal gesproken breng je diepte in je foto aan met behulp van kleuren en vlakken. Maar in een ondergesneeuwd landschap gaat dit natuurlijk niet. Kies daarom een onderwerp om op de voorgrond te plaatsen. Een stel ski’s, een bankje… Welk item je ook kiest; het zorgt voor diepte in je foto. Je kunt er ook voor kiezen om zowel op de voorgrond als in het midden en achterin iets te laten zien. Denk aan een skilift, huisjes, een slingerende piste of bomen.
  • Vroeg uit de veren – Een andere belangrijke factor waar je tijdens het fotograferen in een winterlandschap rekening mee moet houden, is licht. Doordat de zon het grootste deel van de dag hoog aan de hemel staat, is het erg moeilijk om schaduwen te zien. De mooiste foto’s maak je daarom op momenten dat de zon laag staat. Juist: met zonsopgang en -ondergang dus. In deze uurtjes ontstaat er een warme gloed en mooie schaduwpartijen.
  • Wit… grijs… blauwe sneeuw? – Sneeuw is schitterend. Schitterend inderdaad, want op de witte laag weerkaatst veel licht. En dat maakt fotograferen in de sneeuw een extra uitdaging. Op een zonnige en heldere dag komt je camera nog goed weg op de automatische stand. Maar je zal merken dat bij bewolking de sneeuw op je foto’s meer grijs dan wit is. Je camera wordt namelijk voor de gek gehouden door licht te meten dat er eigenlijk niet is en het toestel stopt daardoor te vroeg met belichten. Het resultaat? Grijze sneeuw en een donkere foto. In feite is je foto nu onderbelicht en dus moet je de belichtingscompensatie gebruiken om meer licht binnen te laten. Als je de belichting instelt op +1 of +1,5 EV schiet je weer prachtige, witte plaatjes.
  • Ready? Set … action! – Als je op wintersport gaat wil je vanzelfsprekend ook wat actiefoto’s maken. Je foto’s worden mooi scherp als je een snelle sluitertijd gebruikt. Bij veel camera’s doe je dat heel gemakkelijk door het toestel op de sportstand te zetten. Je kunt de sluitertijd ook handmatig aanpassen tot 1/1000 of hoger.
  • Bedenk vooraf hoe het beeld eruit ziet – Als je je foto’s net even dat extraatje wilt geven, moet je je concentreren op de details. In een wit sneeuwlandschap vallen felle kleuren op: ze trekken direct de aandacht. Neem bijvoorbeeld een felrode slee mee. Een ander aandachtspunt is rust. Houd het beeld zo leeg mogelijk door geen omstanders of storende elementen in je kader te laten komen. Denk hierbij ook aan skisporen of je eigen voetafdrukken. Let er als laatste op dat de horizon recht is en hoe je het onderwerp van je foto positioneert. Plaats in gedachten twee horizontale en twee verticale lijnen op gelijke afstand van elkaar over het beeld zodat er negen gelijke vlakken ontstaan. Als je het onderwerp dat je wilt fotograferen op een kruispunt van twee lijnen plaatst, wordt je foto een stuk sterker.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.