Noorwegen maakt feest van wet

Feest in Noorwegen. Foto: Heidi Thon

Feest in Noorwegen. Foto: Heidi Thon


Om het tweehonderdjarig bestaan van de Noorse Grondwet te vieren vinden er tal van evenementen plaats in het land. In het Noorse Folke Museum in Oslo kun je terecht voor de visuele tentoonstelling ‘1814 – A Norwegian Drama’, waar je meer leert over de historische en hedendaagse betekenis van de Grondwet.

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Noorse Grondwet werd ondertekend in Eidsvoll op 17 mei 1814. 1814 is een gedenkwaardig jaar in de Noorse geschiedenis, een jaar dat is uitgegroeid tot een nationaal symbool. De Grondwet legde de basis van een democratisch en onafhankelijk Noorwegen.

In samenwerking met het Nationaal Historisch Museum in Frederiksborg, Denemarken en het Noorse Folke Museum in Oslo wordt een van de spannendste verhalen van de Noorse geschiedenis tentoongesteld. De tentoonstelling ‘1814 – A Norwegian Drama’ zet de gebeurtenissen uit 1814 in een historische context. Een aantal van deze gebeurtenissen, zoals de zalving van het uniform van Christian Frederik en Jakob Bulle Kielland’s, en een reeks prachtige schilderijen zijn voor de allereerste keer te zien in Noorwegen. Bijna 300 items, waarvan 65 zijn geleend van het Nationaal Historisch Museum in Frederiksborg, vertellen het verhaal van voor, tijdens en na 1814. De tentoonstelling is te bezichtigen tot eind juli 2014. Op deze website vind je bij het kopje “Jubileumskalender” een overzicht van evenementen in het hele land rondom het tweejarig jubileum.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.