Vier groots carnaval in Panama

Carnaval is over de hele wereld een groot feest. Ook in Panama vieren ze het uitbundig.

Carnaval is over de hele wereld een groot feest. Ook in Panama vieren ze het uitbundig.

Niet alleen Nederland en België maken zich op voor carnaval, over de hele wereld wordt het feest groot gevierd. Zo ook ik Panama. Op 28 februari staat de land 4 dagen in het teken van carnaval. Het carnaval in Panama is na die in Brazilië zelfs het grootste ter wereld. Het feest heeft een katholieke oorsprong en was van origine het laatste eetfestijn voor de vastentijd. Afgezien van de datum die wordt gerekend vanuit de kerkelijke agenda, zijn er verder weinig christelijk elementen in de viering te vinden en is het vooral een uitbundig en kleurrijk feest.

Carnaval in Panama 
In Zuid-Amerikaanse landen wordt carnaval anders gevierd dan wij hier gewend zijn. Ook daar rijden ze op praalwagens door de straten, maar kennen andere gebruiken. Zo worden de dorpen en steden in Panama in tweeën gedeeld, waar een soort competitie tussen ontstaat. Niet alleen hebben elk van die groepen hun eigen ‘Koningin van Carnaval’, maar concurreren daarnaast met elkaar over de aankleding van hun parade en door groepen die tegen elkaar dansen. Bij het Panamese carnaval zie je ‘cucelos’: grote rondrijdende trucks met waterspuiten en boxen waaruit opzwepende muziek klinkt. De cucelos worden omringd door een kleurrijke dansende menigte die gewapend zijn met waterballonnen, emmers en waterpistolen, waardoor dit in een groot watergevecht eindigt.

Dag en nacht feest in Panama city
Rond 1900 werd carnaval in Panama voor het eerst gevierd in Panama City en de festiviteiten hebben zich sindsdien verspreid over de rest van het land. Op vrijdag, de eerste dag, wordt de ‘Koningin van Carnaval’ gekozen. Vanaf dan wordt de hoofdstraat benoemd tot ‘Costal Avenue’ en hebben alleen de duizenden feestgangers toegang. Overdag vinden de feesten vooral op straat plaats rond de cucelos en bij de verschillende podia. ’s Avonds verplaatst men zich naar de nabijgelegen bars en clubs en gaat het feest door. Zondag begint ’s middags de parade waar duizenden vrouwen gekleed in ‘pollera’s’ meelopen. Deze wijde, handgemaakte jurken die versierd zijn met kleurrijk borduurwerk, zijn het nationale kostuum van Panama. Dinsdag is de meest uitbundige dag van allen, wanneer enorme praalwagens vol verklede mensen de stad vullen. De dag erna, op Aswoensdag, wordt het carnaval afgesloten en wordt een sardine symbolisch op het strand begraven. Het feest is voorbij en de vastentijd begonnen.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.