Wandel een week langs de wijn

Na een lange dag wandelen is het goed toeven in dit gebied in Duitsland.

Na een lange dag wandelen is het goed toeven in dit gebied in Duitsland.


Op drie uur rijden van de Nederlandse grens opent op 27 april 2104 het nieuwe wijnwandelpad van Rheinhessen. Deze ‘Rheinterrassenweg’ van 60 km voert van Mainz naar Worms, langs de Rijnvallei. Je wandelt door uitgestrekte wijngaarden in het grootste wijngebied van Duitsland en geniet van prachtige vergezichten. De route loopt langs idyllische wijndorpjes en historische steden. Je maakt op sportieve wijze kennis met de boeiende wijncultuur van deze streek.

De route is ingedeeld in etappes van circa tien km. Je kunt op de route zelf overnachten, bij een van de vele wijnboeren of pensions. Het is ook mogelijk om met de trein te pendelen vanuit Mainz of Worms. Aan de Rheinterrassenweg liggen zeven extra wandelingen naar een bijzondere bezienswaardigheid, zoals Schloss Schwabsburg, Königstuhl, Vulkanschlot en Glockenberghütte.

Mainz-Rheinhessen: Great Wine Capital
Hoofdthema is wijn. De nieuwe generatie wijnboeren in Rheinhessen hebben de wijn een enorme kwaliteitsimpuls gegeven. Met liefde voor het vak en de wijn. De druiven worden steeds vaker handmatig geoogst in plaats van machinaal. Het land wordt biologisch bewerkt. Zo vind je onderweg de kwaliteitsriesling van Nierstein, die wordt verbouwd op de Roter Hang, beroemd vanwege de bodem van rode leisteen.

Vroeger was 90% van de wijn uit Rheinhessen zoet, nu nog maar 20%. Dat zegt veel over de keuzes die de moderne wijnboeren hebben gemaakt. Ze gaan voor topkwaliteit. In het gebied groeien enorm veel witte druivenrassen zoals riesling, silvaner, weissburgunder, grauburgunder, kerner, scheurebe, siegerrebe, huxelrebe, bacchus en müller-thurgau. Ook rood is volop aanwezig: spätburgunder, sankt laurent, dornfelder, portugieser, cabernet dorsa en merlot. Mainz-Rheinhessen is niet voor niets Great Wine Capital of the World.

Bijbels
De streek is een ideale vakantiebestemming voor wandelaars. In Mainz, de geboorteplaats van Johannes Gutenberg, start de nieuwe wandelroute. Vergeet in deze stad niet het Gutenberg Museum te bezoeken met originele bijbels uit de 15e Eeuw. Of St. Stephan, de kerk met de beroemde Chagall ramen. In het hart van de oude stad met zijn pittoreske straatjes en gezellige wijnbars breng je ook een bezoek aan de duizend jaar oude kathedraal van St. Martin.

Informatie
Zoek je een bijzonder vakantieverblijf met mooie wandelmogelijkheden? De wijnboeren in Rheinhessen ontvangen je graag. Je kunt bij ze overnachten en laten je met alle plezier de interessante wereld van de wijnbouw zien. Het is ook mogelijk om een vijfsterrenhotel in de binnenstad van Mainz te boeken. Of een gezellig pension in een van de dorpjes. Informatie hierover vind je op Mainz-Rheinhessen.nl.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.