Beatles-tour door Liverpool

Loop door de historie van The Beatles met dit artikel.

Loop door de historie van The Beatles met dit artikel.


Liverpool is voor het Mekka voor de echte Beatles-fan. Maar wat is er dan te zien? Veel! Niet alleen is er sinds een aantal jaren een prachtig Beatles-museum, maar ook zijn er nog tal van plekken in de Engelse stad die herinneren aan (strofen uit) songs van het bekende viertal. Hier onder maken we een overzicht van de bekende plekken in de stad.

 1. Penny Lane – De plek waar Lennon, McCartney en Harrison elkaar regelmatig troffen. Waar ze naar de kapper gingen. “Het was de plek waar ze naar toe gingen na hun schooltijd”, zegt David Bentley, een taxi-chauffeur die nu de www.daytrippertaxitours.com bestiert.
 2. Het Liverpool Maternity Hospital (Oxford Street). In dit gebouw schonk Julia Lennon in de nacht van 8 oktober 1940 tijdens een hevige Duitse luchtaanval het leven aan John. Zijn moeder liet hem gedurende vijf dagen onder het ijzeren bed liggen uit angst dat de bombardementen zouden hervatten.
 3. Liverpool College of Art (Hope Street): Lennon kwam hier in 1957 op school en ontmoette er ook Cynthia Powell, zijn toekomstige echtgenote, en Stuart Sutcliffe, die vriend werd van de Beatles en ook de eerste bassist van de groep was.
 4. Liverpool Institute High School for Boys (Mount Street): Vlak naast het College of Art. Het was de instelling waar George Harrison en Paul McCartney naar school gingen. Het ging in 1985 dicht, maar werd in 1996 weer heropend als the Liverpool Institute for the Performing Arts, onder andere dankzij een miljoenengift van Paul McCartney.
 5. Het eerste huis van Ringo Starr is te vinden aan 9 Madryn St.. Het is nu verlaten, maar werd recentelijk van sloop gered. In het kleine huis woonde de familie Starkey van 1940 tot 1943. Zijn tweede huis, dat hij echt als zijn ouderlijk huis ervaart, is 10 Admiral Grove.
 6. Melove Avenue was de plek waar Julia, de moeder van John Lennon, op 15 juli 1958 door een auto werd aangereden en om het leven kwam.
 7. In de woning op 251 Menlove Ave. werd John Lennon vanaf de leeftijd van 5 jaar opgevoed door de zuster van zijn moeder, tante Mimi. De slaapkamer aan de voorkant is de plek waar hij o.a. het nummer “Please Please Me” schreef. In 2002 werd het pand gekocht door Yoko Ono en geschonken aan de de National Trust. Het werd geopend voor het publiek in 2003.
 8. 20 Forthlin Road is een van de verschillende jeugdwoningen van Paul McCartney. In dit pand schreven hij en John Lennon meer dan 100 songs. Het werd in 1995 gekocht door de National Trust.
 9. George Harrison woonde aan 12 Arnold Grove: Een simpele twee-slaapkamer woning.
 10. Strawberry Field (Beaconsfield Road): Een poort en een muur staan nog voor wat ooit het Leger des Heils weeshuis was. In 1979 betaalde John Lennon nog mee aan een uitbreiding van het gebouw.
 11. St. Peter’s Church (Church Road): Hier begon de muzikale loopbaan echt op 6 juli 1957, toen John, Paul en George tijdens een kerkpicknick optreden als the Quarrymen. Op de begraafplaats is het graf te vinden van Eleanor Rigby.
 12. In de Albert Docks is het uitstekende museum The Beatles Story te vinden.

[wpgmza id=”2″]

Bron voor dit artikel.