Gambia kiest voor ecotoerisme

Gambia wil geen grootschalig toersime, maar wil langzaam groeien met oog op het milieu.

Gambia wil geen grootschalig toersime, maar wil langzaam groeien met oog op het milieu.

Grote hotelketens zul je niet snel zien in Gambia. Ook al wordt het land steeds populairder, ze willen het graag kleinschalig houden. ‘Een beheerste groei met respect voor natuur, milieu, cultureel erfgoed, tradities en projecten die de lokale bevolking ondersteunen zijn een van de pijlers van onze groeistrategie,’ aldus Gambia Tourism Board directeur Benjamin A. Roberts. Naast de toeristenhotels langs de kuststreek telt Gambia inmiddels een respectabel aantal eco lodges, beschermde natuurgebieden en ‘community based’ projecten.

Op en top duurzaam
In de zuidelijkste kustplaatsje Kartong ligt het Sandele Eco Retreat dat duurzaamheid zeer hoog in het vaandel heeft staan. Bouwmaterialen, energievoorziening, waterbesparing, composttoiletten, met de aanleg van dit resort is belang gehecht aan duurzaamheid. Ook het community aspect is dik in orde: 70% van het personeel is lokaal ingehuurd. Zie www.sandele.com.

Voetafdruk
Het Footsteps Eco-Lodge in een ecologisch gerund kleinschalig complex met negen ronde huisjes, twee houten hutten en een groot huis. Producten worden lokaal gekocht en deels zelf verbouwd, er worden geen generators gebruikt en men doucht met door de zon verwarmd water. Nadere info opwww.footstepsinthegambia.com.

Dorpsgevoel
Voor een overnachting in een ‘Jola’ dorp – de Jola zijn een van de vele ethnische groeperingen in Gambia – met nog geen 300 bewoners is de Tumani Tenda Eco Lodge een aanrader. De accommodaties zijn door de bewoners gebouws alsmede al het meubilair. Een ontmoeting met het dorpshoofd, een kookles, een bezoek aan een school en vele ander excursies zijn mogelijlk. Alle bestedingen van toeristen vloeien terug naar terug naar het Village Development Fund. Nadere info op www.tumanitaenda.co.uk. Andere opties zijn onder meer overnachten in het Njawara Cultural Camp en het Brefet Cultural Camp.

Natuurreservaten
Het instandhouden van de flora en fauna van belang voor Gambia. Open voor toeristen zijn onder andere het 135 hectare grote Abuko Nature Reserve, een aanrader voor vogelliefhebbers, het Kiang West National park en het Tanji Karinti River Bird Reserve.

Hotels met Travelife keurmerk
Verschillende hotels in Gambia hebben voor hun inspanningen op het terrein van duurzaamheid een Travelife Award ontvangen. Hieronder het Kombo Beach hotel (4 x Goud – www.kombobeachhotel.gm), het Footsteps Eco-Lodge (www.footstepsinthegambia.com) en het Lemon Creek Hotel Resort. Travelife wordt ondersteund door verschillende overkoepelende brancheorganisaties in de reisindustrie, waaronder de ANVR en de Belgische ABTO.

Worstelen
Het is een feest om een worstelwedstrijd bij te wonen in bijvoorbeeld Bakoteh of Serekunda. Er zijn geen vaste data voor de wedstrijden maar hotelpersoneel is veelal op de hoogte waar en wanneer deze plaatsvinden.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.