Het witte goud in Zuid-Tirol

Veel mensen denken bij het witte goud niet direct aan Tirol, toch kun je daar ook asperges eten.

Veel mensen denken bij het witte goud niet direct aan Tirol, toch kun je daar ook asperges eten.

Als de sneeuw is weggesmolten begint het asperge seizoen in Zuid-Tirol. Vanaf april ontpopt deze Noord-Italiaanse regio zich tot een vakantiebestemming voor liefhebbers van het witte goud. Daarnaast staan de komende maanden in het teken van de kleurrijke flora. Na een winterslaap opent op 1 april 2014 de exotische botanische tuin van Trauttmansdorff haar deuren.

Asperges
Bij de start van de lente breekt er een bijzondere tijd aan in Zuid-Tirol: het aspergeseizoen. Er zijn drie dorpen in Zuid-Tirol waar detraditie van de plaatselijke aspergesoort, genaamd ‘Margarete’, kan ontdekken. De drie dorpen Terlano/Terlan, Vilpiano en Settequerce/Siebeneich vormen samen een asperge-driehoek.
Aan het eind van de 19e eeuw was Terlano al een populaire bestemming voor liefhebbers van Margarete asperges uit Bolzano/Bozen.

Gerechten
Tijdens Terlano’s traditionele aspergeseizoen creëren de deelnemende restaurants gerechten met de Margarete asperges als middelpunt. In Terlano worden asperges en wijn in één adem genoemd en dus worden bij de gerechten speciale frisse aspergewijnen geschonken, geproduceerd door de lokale wijnbrouwerij Kellerei Terlano. Niet alleen in Terlano, maar ook restaurants in Vilpiano en Settequerce staan in de startblokken om de bezoekers te verwelkomen voor klassieke maar ook creatieve aspergegerechten. Asperges met ham, gekookte aardappels en de lokale Bozener saus gecombineerd met een Terlan aspergewijn is een voorbeeld van een klassiek, regionaal gerecht.

Botanische tuinen van Trauttmansdorff
Niet alleen het aspergeseizoen staat de komende maanden centraal, ook de appelbloesems en kleurrijke bloemen laten zich weer zien. Na het smelten van de sneeuw transformeert Zuid-Tirol van een wit wintersportgebied in een kleurrijk natuurgebied. Flora liefhebbers kunnen dit voorjaar hun hart ophalen in de botanische tuinen van Trauttmansdorff. Hier vind je een mix van exotische bloemen met op de achtergrond uitzicht over de Alpen. Dit kleurrijke park in Merano opent op 1 april 2014 haar deuren.

Voor meer informatie ga je naar de website.

De tuinen van het Trauttmansdorff kasteel staan vanaf april weer in bloei.

De tuinen van het Trauttmansdorff kasteel staan vanaf april weer in bloei.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.