We leggen steeds meer vakantie-km’s af

Wat is mooier dan op reis met een cabrio?

Wat is mooier dan op reis met een cabrio?


De afstanden die we overbruggen als we op vakantie gaan worden steeds groter. Dat is geen ‘rocket science’, want dat kan iedereen concluderen als je luistert naar de verhalen van familie of collega’s. Ook de cijfers van officieel onderzoek ondersteunen dit standpunt. TNS-Nipo deed een onderzoek onder de titel ‘Het vakantiegedrag van 1969- 2040’ naar ons reisverlangen en kwam onder andere tot de volgende conclusie:

Het vakantiegedrag van de Nederlander heeft de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In 1969, toen de consistent gemeten geschiedenis op het gebied van vakanties begon, was het nog allemaal erg bescheiden. Minder dan de helft van de Nederlanders ging op lange vakantie, en van hen minder dan de helft naar het buitenland. Sinds die tijd is de vakantieparticipatie gestegen naar ruim 80%. Het gemiddeld aantal vakanties per persoon is toegenomen naar ruim 2 in 2005, waarvan anderhalve lange vakantie en een halve korte vakantie. Deze toename is lineair, en de lijn buigt bij 2005 niet af. Ook de afstand die we afleggen naar en van onze vakantiebestemming te bereiken is toegenomen, van gemiddeld 1100 kilometer per vakantie in 1969 tot 2700 kilometer in 2005.

In het onderzoek wordt de lijn doorgetrokken naar 2040. De voorspelling bleek nog niet simpel te maken. Wat de historie al wel geleerd heeft is dat pas 3 jaar nadat een dip in de economie is ontstaan de mensen hun reisgedrag daarop aanpassen (lees: minder gaan reizen). De verwachting is echter dat we met z’n allen uiteindelijk terecht komen bij een ideaal aantal van ‘ruim vier vakanties per jaar’. In 2005, de eindcijfers waarop dit onderzoek gebaseerd is, legden we voor vakantiereizen 60 miljard kilometer af. Dat groeit in 2040 naar 160 miljard kilometer.

TNO-Nipo heeft, onder andere op basis van cijfers van CBS, gekeken naar het aantal kilometers dat we per auto afleggen naar onze vakantiebestemming: “De groep 55-70 maakt veruit de meeste autokilometers. Gezinnen met kinderen maken gemiddeld genomen meer autokilometers dan alleenstaanden en gezinnen met volwassenen. Ook is er een verband met opleiding: hoe hoger opgeleid, hoe meer autokilometers.” Per persoon levert dat een gemiddeld aantal km’s van 700 per jaar op. Een hoeveelheid die tot 2040 vrijwel gelijk blijft.

Dat vestigt meteen de aandacht op een vakantie-aspect dat vrijwel altijd onbelicht blijft: De banden die je verslijt als je op reis gaat. Hoewel de meningen er verdeeld over zijn kan er bij een optimistische schatting van uitgegaan worden dat een autoband 30.000 km meegaat. Plus dat we tegenwoordig – ook in Nederland en zeker verplicht als we in de winter naar Duitsland gaan – twee keer per jaar vanwege de wisseling van seizoenen van banden moeten veranderen. Wat voor een kosten daarmee gemoeid zijn, en om eventueel meteen online nieuwe banden te bestellen, kan bijvoorbeeld een kijkje genomen worden bij www.tirendo.nl. Op die manier kunnen ook deze reiskosten die vaak over het hoofd gezien worden ingecalculeerd worden.

En dan meteen maar antwoord op de vraag wanneer het beste ‘wisselmoment’ is: Je kunt je zomerbanden het beste vervangen door winterbanden zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt. Of simpeler, als de “R” weer in de maand zit, is het tijd de banden te vervangen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.