Nederlands kustpad vernieuwd

Met de twee vernieuwde wandelroutes kun je langs het strand en langs de grens wandelen. Foto: Wandelnet - Ad Snelderwaard

Met de twee vernieuwde wandelroutes kun je langs het strand en langs de grens wandelen. Foto: Wandelnet – Ad Snelderwaard

Door het recente mooie weer gaat het bij veel wandelaars weer kriebelen om mooie routes te gaan lopen. Er zijn veel routes in Nederland, zoals deze twee vernieuwde wandelroutes: het Nederlands Kustpad deel 1 en het Grenslandpad. Wandelen langs de grenzen van Nederland dus. Het Nederlands Kustpad deel 1 (Sluis – Hoek van Holland) is de vervanger van het Deltapad en vormt samen met deel 2 (Zuid- en Noord-Holland) en deel 3 (Groningen – Friesland) het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland, in totaal 725 km. Het Grenslandpad (Sluis – Thorn) is geharmoniseerd met de wandelnetwerken in Zeeland en Brabant. Hierdoor heb je veel meer wandelmogelijkheden.

Struinen langs slufters en slikken
Het Nederlands Kustpad deel 1 (LAW 5-1, 210 km) volgt de grillige kustlijn van Zeeland en Zuid-Holland. Lekker struinen door oude en nieuwe duinvalleien, langs slufters en slikken en langs de werken van het Deltaplan. De oude stadjes als Sluis, Goedereede en Brielle doen de rijke historie van de delta herleven. Wandelaars die niet langs, maar óver de grenzen willen wandelen vinden in het Nederlands Kustpad deel 1 het Nederlandse deel van de GR5, de bekende route naar Nice.

Grenzeloos wandelen
Het 372 km lange Grenslandpad (LAW 11) voert door de provincies Zeeland en Limburg, waarbij de wandelaar regelmatig de grens met België passeert. Het grensgebied biedt een afwisselend en aantrekkelijk wandellandschap met een cultuurhistorische geschiedenis. Nieuw is de ‘aantakroute’ met het Hertogenpad (LAW 13) zodat de wandelaar nu ook een uitstapje kan maken naar het bourgondische Breda.

De wandelgidsen Nederlands Kustpad deel 1, Zeeland – Zuid-Holland (€ 16,90) en Grenslandpad (€ 18,70) zijn te bestellen via de website.