Op bezoek bij Zweedse iconen

De geboortegrond van Ikea.

De geboortegrond van Ikea.


In aanloop naar onze zomervakantie in (deels) Zweden zijn we als redactie van Elke Dag Vakantie.nl al aan het kijken wat we in dit land kunnen gaan zien. Het wordt ons vierde bezoek aan het land, dus we hebben al het een en ander gezien, maar wat rest nog? Misschien is het als thema wel leuk om op bezoek te gaan bij de iconen van dit land. Waar denk je aan bij het horen van ‘Zweden’? Aan Volvo, Ikea en Abba toch? En die drie grootheden kun je allemaal bezoeken, al liggen ze qua reistijd wel nogal verspreid over het land.

Laten we beginnen met het laatste: Sinds vorig jaar is in Stockholm een Abba-museum, waarin de muzikale giganten gehuldigd worden. Al sinds jaren hangt een poster van de vier musici op de luchthaven van Stockholm om aan te geven ‘You’re now in the country of Abba‘. Over het Abba-museum hebben we al het een en ander gepubliceerd en dat gaan we zeker bezoeken volgend jaar. Al was het maar om de herinneringen op te halen aan een van de vorige keren dat we er waren. Via Radio Luxemburg luisterden we naar ‘Lay all your love on me’ en in de voortent hoorden we iets kraken: bleek een eekhoorn zich te goed te doen aan de resten uit een zak chips. Dankzij de muziek weten we meteen wel jaar dat was: de zomer van 1981.

Volvo-dealers bieden het hun klanten aan als ze een nieuwe auto kopen: Een bezoekje brengen aan de fabriek in Gothenburg. Maar ook anderen kunnen er een kijkje nemen hoe de auto’s die bekend staan om hun veiligheid (Volvo is o.a. de bedenker van de veiligheidsgordel) en Scandinavische vormgeving. Uit de site blijkt wel dat het verstandig is om je komst vooraf te melden. Als je er bent ga je met een speciaal treintje langs het productieproces van de voertuigen.

Ikea, de wereldwijd bekende blauwe blokkendozen met gele letters, begon zijn opmars in de Zweedse plaats Älmhult. Daar is nu ook een museum aan de geschiedenis van de woninginrichter. Er blijkt ook een Ikea-museum te vinden te zijn in Älmhult. Personeelsleden van over de hele wereld worden uitgenodigd om hier inspiratie op te doen.

Hier onder een 14 minuten durende reportage over Ikea en zijn geboorteplaats: