Sportliefhebbers kunnen ook naar Hong Kong

In Hong Kong kun je deze zomer de beroemde drakenbootraces bijwonen.

In Hong Kong kun je deze zomer de beroemde drakenbootraces bijwonen.

Hong Kong staat al bekend als een gewilde bestemming voor reizigers die willen shoppen, maar ook sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de stad. Er zijn deze zomer genoeg sportevenets die de aandacht zullen trekken zoals de Tour de France en de WK in Brazilië. Maar er zijn andere sportevenementen die tienduizenden bezoekers trekken. In Azië heb je bijvoorbeeld de jaarlijkse Hong Kong Sevens rugbycompetitie, het Hong Kong Dragon Boat Festival, Paardenraces en de ‘wing chun’ masterclass.

Rugby Sevens
Van 28 – 30 maart staat de stad op zijn kop want iedereen wil een kaartje bemachtigen voor een van de rugby wedstrijden in het Hong Kong Stadium dat plaats biedt aan 40.000 toeschouwers. De wedstrijden worden met zeven spelers gespeeld, vandaar de naam. Voor wie geen kaartje heeft kan de wedstrijden overal in de stad op grote schermen volgen.

Drakenbootraces
Bij de Chinese inwoners mateloos populair zijn de drakenbootraces – dit jaar van 6 tot 8 juni. De oorsprong van dit festival is een droevige gebeurtenis 2000 jaar geleden. Qu Yuan, een staatsman, verdronk zichzelf in de Mi Lo rivier als een uiting van protest tegen de corrupte regering. Omstanders snelden naar hem toe in hun boten maar waren te laat. Ze sloegen op drums en gooiden eten in het water om de vissen van zijn lichaam vandaan te houden. Nu is het vooral een spannend evenement geworden. Afgelopen jaar namen 200 teams uit de hele wereld deel aan de races in Victoria Harbour. Drie dagen lang roeien de teams onder trommelgeroffel in speciale 10-meter lange en met drakenkoppen versierde boten tegen elkaar. Ook in Stanley en Aberdeen zijn drakenbootraces te zien. Tegelijkertijd vindt er het Dragon Boat Carnival plaats met bijvoorbeeld wedstrijden in badkuipen en fancy dress.

Paardenraces
De paardenraces worden tussen september en juli gehouden. Met name de expatbevolking loopt massaal uit om de races te bezoeken die ook voor toeristen een belevenis zijn. Ben je tijdens het seizoen in Hongkong, probeer dan zeker een race bij te wonen. Hongkong heeft twee racebanen, de Happy Valley Racecourse op Hong Kong Island omringd door torenhoge flats en de Sha Tin Racecourse in de New Terrorities. Op de eerstgenoemde vinden races plaats op woensdagavonden, bij de tweede kun je er op zaterdagen terecht.

Kung Fu
Een van de bekendste beoefenaars van de Oosterse vechtsport ‘wing chu’ was Bruce Lee. Voor fans van deze martial arts specialist staat het ervaren van een masterclass waarschijnlijk hoog op het verlanglijstje. Leuk detail: lessen worden gegeven in de Yip Man Martial Arts school – vernoemd naar de man die Bruce Lee ooit lessen gaf. Na de les neem je ook nog een kijkje bij het Bruce Lee standbeeld langs de Avenue of Stars en de tentoonstelling Bruce Lee; Kung Fu-Art-Life in de Hong Kong Heritage Museum.

Voor meer informatie ga je naar de website.