Steeds meer mensen zeggen: Cruise? Leuk!

Venetië is een favoriete cruisebestemming. Foto: Sander Lindenburg

Venetië is een favoriete cruisebestemming. Foto: Sander Lindenburg


Daar waar aan een cruise tot nog niet zo heel lang geleden de geur hing van ‘bejaard’ en ‘rijk’ blijkt de sector in de laatste jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt te hebben en een hele andere weerklank te hebben bij het reispubliek. Want de cruisesector blijft een groeimarkt, ook in 2013 hebben opnieuw meer Nederlanders een cruisevakantie gemaakt. Ondanks de dalende vakantieparticipatie en de economische recessie steeg het aantal Nederlandse cruisepassagiers afgelopen jaar met 4%. Dit blijkt uit de jaarcijfers van CLIA Nederland. Vooral cruises in de Europese wateren waren populair en realiseerden een groei van 23%. Ruim tweederde (68%) van de Nederlandse cruisegangers kiest voor een vaargebied in Europa.

Met de groei in 2013 van 4% in cruise passagiers laat de ontwikkeling van de cruisesector een ander beeld zien dan de totale toeristische markt, die het afgelopen jaar te kampen had met een daling van -3%*. ‘Nu er ook economisch voorzichtig herstel gloort, verwachten wij dat de stijging in de cruisemarkt zich de komende jaren verder zal voortzetten. In vergelijking tot andere landen, is er nog een enorm potentieel’, aldus voorzitter Nico Bleichrodt van CLIA Nederland (voorheen de Dutch Cruise Council). In 2013 telde de markt 114.000 reizigers, een groei van 69% ten opzichte van 2009. CLIA Nederland houdt vast aan haar streven naar 1% marktpenetratie en 160.000 cruisepassagiers in 2015. (*bron CVO NBTC-NIPO).

Verre bestemmingen in trek
Binnen Europa heeft het vaargebied Middellandse Zee/Zwarte Zee haar positie versterkt en is goed voor 40% van de markt. Het Caribische gebied leverde vorig jaar zo’n 5% passagiers in, terwijl juist andere verre bestemmingen als Azië, Australië, Zuid-Amerika en wereldcruises fors zijn gegroeid. Bijna de helft van de Nederlandse passagiers is zeven nachten aan boord van het cruiseschip, ruim een kwart gaat 8 tot 13 dagen op cruisevakantie.

De havens van Amsterdam en IJmuiden, internationaal gezamenlijk opererend onder de naam Cruise Terminals Amsterdam hadden in 2013 respectievelijk 54 en 137 aanlopen ten opzichte van 45 en 144 aanlopen in 2012. In Rotterdam meren jaarlijks zo’n 30 cruiseschepen aan. Om de groei tot 60 schepen per jaar mogelijk te maken, investeren het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam gezamenlijk € 7 miljoen in de modernisering van de Cruiseterminal. Eind 2014 moeten de werkzaamheden klaar zijn. Havenwethouder Jeannette Baljeu: “Cruiseschepen leveren een belangrijke bijdrage aan het imago van Rotterdam en versterkt de economie. We willen meer pakketten met bezoeken aan Rotterdamse attracties aanbieden. Zo kunnen we als stad nog meer profiteren van de komst van cruiseschepen.”