Prijzen Dierentuinen blijven hetzelfde

Het komende jaar stijgen de toegangsprijzen voor dierentuinen bijna niet, wat een bezoek voordelig maakt. Foto: Sander Lindenburg

Het komende jaar stijgen de toegangsprijzen voor dierentuinen bijna niet, wat een bezoek voordelig maakt. Foto: Sander Lindenburg

Het komende jaar hoeven dierentuinliefhebbers niet meer uit te geven aan een bezoek aan de dierentuin. Driekwart van de dierentuinen houdt namelijk dezelfde prijs als vorig jaar. De rest van de dierentuinen verhoogt zijn prijzen met gemiddeld 50 cent. Dit blijkt uit onderzoek van Uitmetkorting.nl, nadat ze de prijzen van het aankomend seizoen vergeleken hadden.

Dezelfde entreeprijs
Onder de driekwart Nederlandse dierentuinen die niet stijgen, zitten vooral de kleinere parken. Maar er zijn ook enkele grote dierentuinen die niets veranderen, zoals Dierenpark Amersfoort en het Dolfinarium. “Meestal stijgen de prijzen mee met de inflatie,” legt Sietze Hess van het Dolfinarium in Harderwijk uit. “Dit jaar hebben we besloten de entreeprijzen niet te verhogen omdat we voor iedereen toegankelijk willen blijven.” Dat wordt beaamd door Sjef van Overdijk, van de kleinere dierentuin de Oliemeulen in Tilburg. “Ik denk dat we allemaal een iets minder jaar hebben gehad en door gelijk te blijven met de prijzen, komen we de bezoekers wat tegemoet. We houden rekening met het uitgavepatroon van de consument.”

Prijs kaartje stijgt
In 2014 zijn het vooral de grootste dierentuinen die hun prijs verhogen, zoals Artis, Burgers Zoo en Safaripark Beekse Bergen, maar opvallend is dat de stijging minimaal is. Bij het kwart dierentuinen dat de entreeprijs verhoogt, gaat de prijs gemiddeld 50 cent per kaartje omhoog. De belangrijkste reden om de prijs te verhogen, is om investeringen in het park te kunnen bekostigen. Robin de Lange van het Ouwehands Dierenpark: “De afgelopen dertien jaar is het dierenpark nagenoeg compleet opnieuw opgebouwd. Om het park gezond te houden dient hier nou eenmaal voldoende omzet tegenover te staan.”

Inflatie
In tegenstelling tot het Dolfinarium gaan andere parken wel mee met de landelijke prijsstijgingen, zoals de Apenheul. “Onze stijging is wel lager dan de inflatie in Nederland van het afgelopen jaar,” verklaart Coen de Ruiter, algemeen directeur van het park in Apeldoorn. “Wij investeren ook in ons park, zo gaat het hele gorillagebied op de schop, maar we willen er wel voor blijven zorgen dat een bezoek aan ons park financieel aantrekkelijk blijft voor de consument.”

Goed jaar
Omdat de meeste parken niet stijgen en sommige een klein beetje, betekent dat de bezoekers aankomend seizoen een goed jaar lijken te hebben. Zo betaalde een alleenstaande ouder met twee kinderen vorig jaar gemiddeld 33,36 euro aan een dierentuinbezoek, in 2014 wordt dit minimaal verhoogd naar 33,83 euro. Een gezin met twee ouders en drie kinderen gaat van gemiddeld 56,23 in 2013 naar een prijs van 57,- euro. Brengen twee volwassenen een bezoek aan de dierentuin, dan betalen ze nu 25,06 euro, terwijl het vorig jaar nog 24,75 euro was.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0