Vijf tips voor Venetië

Als je aan de overkant van het kanaal staat kun je deze foto maken. Foto: Sander Lindenburg

Als je aan de overkant van het kanaal staat kun je deze foto maken. Foto: Sander Lindenburg


Wat doet een reisreporter als hij op vakantie is? Juist: geen verhalen schrijven. Omdat je dat het hele jaar al doet. En voor je het weet ben je mensen aan het interviewen, aan het noteren hoe hoog die toren is, jaartallen aan het opzoeken op wikipedia, met locals aan het praten over hun favoriete plekjes in de stad etc. En dan ben je nog aan het werk. Dat betekent dat ik van de laatste keer dat ik in Venetië was er geen verhaal over geschreven heb. Toch kwam de stad recent weer ter sprake, toen iemand vertelde dat zij er naar toe ging binnenkort. Voor haar en voor anderen die de Italiaanse parel gaan bezoeken hier onder in het kort mijn vijf tips om rekening mee te houden.

  1. Of je nu een dag of een week in Venetië bent, je kunt het best een onbeperkt reizen kaart kopen voor de Vaporetto. Dat is een soort varende stadsbus en daarmee kun je je snel van de ene naar de andere plek verplaatsen.
  2. En als je dan zo’n onbeperkt reizen kaart hebt kun je meteen naar de eilanden Murano en Burano gaan, die in dezelfde lagune liggen. In feite is dat een heel andere wereld. Op Burano heb je namelijk vrolijke gekleurde huizen en die leveren mooi beeldmateriaal op. Een eldorado voor fotografen dus!
  3. De maker van deze website is gek op apps, maar heeft moeten ervaren dat hij – ondanks zijn vooraf thuis gedownloade kaart van de stad – met de routeplanner op zijn mobiele telefoon niet uit de voeten kon. Venetië heeft namelijk heel veel smalle straatjes met hoge bebouwing en daardoor is het GPS-signaal slecht. De telefoon kon herhaaldelijk niet vinden waar we ons bevonden. Daarom uiteindelijk voor een paar euro gewoon in een souvenirwinkeltje een simpele plattegrond van de stad gekocht. En die heb je wel nodig, want met alle rare kronkelingen en bijgebouwde wijken is het een compleet doolhof. Gelukkig zijn er wel overal straatnaambordjes.
  4. Wie naar het San Marco Plein gaat om de toren daar te beklimmen kan beter een halte eerder uitstappen aan de overkant van het kanaal en naar San Giorgio Maggiore gaan. Bij die toren heb je namelijk geen wachtrij en een minstens zo mooi uitzicht over Venetië en een prima plek om een foto te maken van het druk bevolkte beroemde plein aan de overkant .
  5. Gondels zijn er te kust en te keur en de gondeliers doen hun uiterste best om je aandacht te trekken (‘Hey lovely lady!’), maar de prijzen lopen sterk uiteen. Je moet je afvragen of het je geld waard is. Belangrijk is om vantevoren af te spreken wat de all in prijs is van iets wat je hier koopt. Zo hebben wij in Venetië met ons gezin ooit eens pizza’s gegeten in een restaurant, bleek er op de rekening nadien nog een extra bedrag te staan ‘voor het gebruik van bestek’…

Meer foto’s die ik gemaakt heb in Italië.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.