Waarschuwing: de teek loert alweer

Kamperen in het bos brengt het risico met zich mee dat een teek zich in je vastbijt.

Kamperen in het bos brengt het risico met zich mee dat een teek zich in je vastbijt.


Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. In de natuur en met mooi weer is de kans groter om door een teek te worden gebeten. Het is daarom belangrijk om uzelf en anderen op tekenbeten te controleren. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de Teek van 7-13 april. Bekijk de korte instructiefilm over het controleren op teken via rivm.nl/tekenbeet.

Teken zijn heel kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of stuiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Om te voorkomen dat u ziek wordt na een tekenbeet, is het belangrijk om uzelf en anderen op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de teken vervolgens snel weg en houd uw gezondheid in de gaten.

Week van de Teek
De Week van de Teek wordt gehouden van 7-13 april 2014. Tijdens de Week van de Teek vragen verschillende partijen aandacht voor het risico op tekenbeten. De Week van de Teek wordt georganiseerd door de Stigas, in samenwerking met een groot aantal landelijke organisaties. Meer informatie vindt u op www.weekvandeteek.nl.

Nieuw dit jaar is de app “Tekenbeet”. De app bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Zij kunnen een herinnering ontvangen aan het controleren van de plek waar ze gebeten zijn. Ook kunnen mensen op hun mobiele telefoon, via tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.
De onderdelen van de app zijn direct voortgekomen uit de wensen van potentiële gebruikers. Dat gebeurde met een specifieke methodiek van de Universiteit Twente. Daarbij checkt de doelgroep iedere stap in de ontwikkeling. Dat er rekening wordt gehouden met de wensen van de gebruiker, lijkt op zich heel gewoon. Toch blijkt het in de praktijk zelden te gebeuren.

Deze app is beschikbaar vanaf 7 april 2014 beschikbaar in Google Play en is geschikt voor Android tablets en smartphones.

Een teek in actie.

Een teek in actie.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.