Watersnoodpad deelt Wandeltrofee

De omslag van het Watersnoodpad.

De omslag van het Watersnoodpad.


De wandelroutegidsen ‘Het Watersnoodpad’ en ‘Kroeglopers’ zijn samen uitverkozen tot winnaars van de Wandeltrofee, de onderscheiding voor de ‘Wandelroute van het Jaar 2014’. Het is voor het eerst dat deze trofee gedeeld moet worden. De prijzen zijn uitgereikt op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs, die op 1 en 2 maart in de Amsterdam RAI plaatsvindt. De vakjury van de Wandeltrofee kon ook na lang wikken en wegen geen eindwinnaar aanwijzen. Beide uitgaven hebben, aldus de jury, sterke en zwakke punten.

Origineelste thema
“Het Watersnoodpad heeft het origineelste thema, dat bovendien zeer aanspreekt en op een goede manier is uitgewerkt”, vermeldt het juryrapport. “Het zwakke punt is de vorm. Er zijn enkele veel te klein afgedrukte historische foto’s en er ontbreken thematische detailkaartjes waarop je verschillende overstroomde gebieden duidelijk kunt zien. Het enige goede aan de vorm is dat het boekje handzaam is en in de binnenzak van je jas past.”

Bierviltje
Het sterke punt van Kroeglopers is naar oordeel van de jury juist de vorm. Vooral het idee om in het binnenwerk telkens een bierviltje als element terug te laten komen, valt in goede aarde. Een ander pluspunt zijn de landschappelijk fraaie wandelingen, die voor het grootste deel over onverharde paden voeren. Volgens de jury is het thema van Kroeglopers, wandelingen die eindigen in een kroeg, te weinig uitgewerkt. “Want als je in zo’n fraaie kroeg eindigt, dan wil je over het bier dat daar geschonken wordt toch net iets meer weten dan dat het hoppig is en speciaal wordt gebrouwen voor dat ene café.”

De vakjury bestond ditmaal uit Leon Receveur (reisboekhandel De Noorderzon), Tom Kooiman (redacteur Wandelkrant te voet), Vladimir Mars (routemaker Bureau Lopende Zaken) en Joost Vermeulen (zelfstandig reisjournalist & routegidsenmaker).

De volledige vermelding van de winnaars:

Kroeglopers
Lekker op stap met je vrienden, de mooiste wandelingen eindigen in het café
Auteur(s): Rutger Burgers, Menno Zeeman
Uitgever: Gegarandeerd Onregelmatig
www.gegarandeerdonregelmatig.nl, www.routewerk.nl

Het Watersnoodpad
Wandelen in het spoor van de Watersnoodramp 1953
Auteur(s): Theo Klanke & Watersnoodmuseum
Uitgever: BDU Boeken i.s.m. KNBLO
www.bduboeken.nl, www.knblo.nl