Duitsland pronkt met Unesco-parels

De raadskelder in Bremen. Foto: Manuela Gang/BTZ Bremer Touristik-Zentrale

De raadskelder in Bremen. Foto:
Manuela Gang/BTZ Bremer Touristik-Zentrale


Duitsland maakt als cultuurbestemming een opmars. In totaal 38 UNESCO-Werelderfgoedlocaties dragen daar hun steentje aan bij. Van het vakwerkpareltje Quedlinburg en het unieke bergpark Wilhelmshöhe tot de romantische Wartburg en de prehistorische paalwoningen aan de Bodensee. Om al deze waardevolle cultuurschatten te ontdekken hebben we acht vakantieroutes ontwikkeld. Maak zelf een reis door de tijd met de Duitse UNESCO-Werelderfgoed-app.

Een paar voorbeelden van wat je kunt zien?

In de Rozenkelder onder het stadhuis van Bremen ligt een houten vat met de oudste Duitse witte wijn: een Rüdesheimer uit 1653. Volgens Kellermeister Krötz is deze nog best te drinken. Een Chinese miljardair bood € 150.000 voor een flesje, maar de koop ging niet door. De wijn is immers deel van het UNESCO-Werelderfgoed, en dus onbetaalbaar. Tijdens de rondleiding kan wél van de andere wijnen worden geproefd.

In het charmante Lübeck, dat in 1987 op de lijst van UNESCO kwam, kun je de geschiedenis op een bijzondere manier ervaren. In de middeleeuwen werden hier huisjes gebouwd, die nu bewoond of als vakantiehuisje verhuurd worden. Het weekend van 25 mei is een goede gelegenheid om de stad en zijn inwoners te leren kennen: dan vindt de Lübeck-Salon plaats, een ‘open huis’ waarbij bezoekers kunnen rekenen op een gastvrij (gratis) onthaal met Kaffee & Kuchen.

Het bergpark Wilhelmshöhe in Kassel behoort sinds 2013 tot het UNESCO-Werelderfgoed. Dit jaar is er weer feest, want het spectaculaire watertheater viert zijn 300-jarig jubileum. Hessen telt nog vijf Werelderfgoedlocaties, waaronder de beukenbossen in het natuurpark Kellerwald-Edersee, delen van de Romeinse grens de Limes, de fossiele vondsten in de groeve Messel en de voorhal van het kloostercomplex Lorsch.

Ook natuurgebieden kunnen tot het Werelderfgoed behoren. Een goed voorbeeld is het Nationale Park Hainich in Thüringen. Wie dit oerbos op spirituele wijze wil leren kennen, kan op 25 meter hoogte een yogales volgen tussen de eeuwenoude boomtoppen. En misschien vang je een glimp op van de wolven en wilde lynxen die hier wonen. Voor een vleugje geschiedenis en cultuur kun je terecht in de klassieke stad Weimar en op de Wartburg.

Ontdek de cultuurschatten van Duitsland op acht vakantieroutes die de 38 UNESCO-Werelderfgoedlocaties verbinden met andere toeristische hoogtepunten. De routes hebben klinkende namen zoals Kastelen en tuinenTussen Alpen en Bodensee en Natuurwonderen en trotse steden. De handige gratis app vol info over het werelderfgoed in Duitsland is beschikbaar voor iOS én Android.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.