Gemiddelde vergoeding vertraging € 700

Een KLM-vliegtuig wacht op passagiers. Foto: Sander Lindenburg

Een KLM-vliegtuig wacht op passagiers. Foto: Sander Lindenburg


Het is moeilijk om een schadevergoeding te krijgen van een vliegmaatschappij als er sprake is van vliegtuigvertraging. Ze beroepen zich vaak ten onrechte op overmacht. Soms lijkt procederen de enige optie merkt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). De stichting ontving de afgelopen twee jaar bijna 4.000 verzoeken om hulp. In 82% van de gevallen leidde het tot een compensatie van gemiddeld 700 euro per reisgezelschap.

Penny van der Heijden, gespecialiseerd jurist civiel recht: ’We zien dat de afgelopen twee jaar mensen meer meldingen doen bij een vertraging op de heenvlucht. 64% van onze meldingen gaan over de heenvlucht. Vertraging op de heenvlucht is frustrerend. Er wordt dan een vakantie- of werkdag(deel) afgenomen en die krijgt de reiziger niet meer terug.’

Niet gemakkelijk
Van der Heijden: ‘Regelmatig wordt Achmea Rechtsbijstand om hulp gevraagd omdat je er als individu niet door komt bij de vliegmaatschappijen. We merken dat vliegmaatschappijen zich vaak ten onrechte beroepen op overmacht. Dat is onnodig want er zijn heldere Europese richtlijnen over vergoedingen: een vergoeding krijg je als er drie uur of meer vertraging is en de vliegmaatschappij verantwoordelijk is voor de vertraging. Bijvoorbeeld als sprake is van een mankement aan het vliegtuig of de maatschappij besluit om de vluchtplanning om te gooien. De hoogte van de vergoeding loopt op naarmate het aantal kilometers van de vlucht toeneemt. Met een aantal vliegmaatschappijen gaat de samenwerking overigens steeds beter. En dat is goed voor de reiziger.’

Top 5 bestemmingen met meldingen over vertraging
Vliegtuigvertraging kan op iedere vlucht en bestemming voorkomen. Vertragingen op deze bestemmingen werden bij SAR in de afgelopen twee jaar het meeste gemeld.
1. Antalya
2. Londen
3. Bodrum
4. Dalaman
5. Curaçao

Vanaf drie uur vertraging bestaat er recht op een vergoeding
Er zijn heldere richtlijnen voor vergoedingen. Een vergoeding krijg je als er drie uur of meer vertraging op de vlucht is. De wettelijke vergoedingen zijn:
• € 250 voor alle vluchten tot en met 1500 km
• € 400 voor alle vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km
• € 400 voor alle vluchten buiten de EU tussen 1500 en 3500 km
• € 600 voor alle andere vluchten

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.