Historisch zeilschip komt thuis in Rotterdam

Het historisch zeilschip de ‘Oosterschelde’ komt na een wereldreis terug naar huis.

Het historisch zeilschip de ‘Oosterschelde’ komt na een wereldreis terug naar huis.

Het historisch zeilschip de ‘Oosterschelde’, koningin der Nederlandse zeilschepen, maakte een reis rond de wereld en legde in 1,5 jaar tijd ruim 45000 zeemijlen af. Het kwam langs de drie beruchte kapen en bezocht het behalve Brazilië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw- Zeeland ook Antarctica. Woensdag 30 april keert de ‘Oosterschelde’ terug in thuishaven Rotterdam.

Rust van de zee
“De meeste mensen zijn niet meer gewend aan een situatie met veel minder prikkels. De regelmaat van het wachtlopen, de dagelijks gang van zon, maan en sterren het bewegen van schip op de zee”, zegt Kapitein en initiatiefnemer Gerben Nab. “We reizen door de weersystemen en passeren de evenaar, als Neptunus het toelaat. Juist omdat het Suez kanaal onbegaanbaar is, of in ieder geval de Rode Zee en de Golf van Aden, gaan we weer rond de grote kapen varen. Zoals ze dat vroeger ook altijd deden. Een dergelijke reis voorbereiden kost heel veel inspanning. Wanneer je bereid bent om echt hard te werken, dan kan je soms een droom verwezenlijken”

Reis
In 18 maanden tijd werden veertien landen op vijf continenten bezocht en meer dan 45000 zeemijlen afgelegd. Maar bovenal werden de drie levensgevaarlijke kapen gerond: Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn. Een reis in de voetsporen van grote Nederlandse ontdekkingsreizigers als Abel Tasman en Cornelis de Houtman.

Onthaal
Op 30 april om 16:00 uur zullen kapitein Gerben Nab en zijn bemanning met de driemastschoener ‘Oosterschelde’ terugkeren in de Rotterdamse Veerhaven van een historische zeereis.

Voor de route die is afgelegde kun je deze video bekijken:

Oosterschelde: Circumnavigating the Globe from Tetteroo Media on Vimeo.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.