Nieuwe wandelroutes verbinden Nederland en Duitsland

Je kan nu wandelen in Nederland en Duitsland met routes op je smartphone.

Je kan nu wandelen in Nederland en Duitsland met routes op je smartphone.

Er zijn twaalf nieuwe wandelroutes uitgezet die Nederland en Duitsland met elkaar verbinden. Je kan nu met behulp van gps en smartphone de grens over. De gemeente Venlo heeft grensoverschrijdende wandelroutes ontwikkeld, die via internet gedownload kunnen worden. In plaats van kaarten, borden en wandel-gidsen wijzen gps-data de weg.

Veelzijdig en innovatief
In het kader van het project ‘Euregionaal digi-taal wandelen’ werden twaalf nieuwe wandelroutes ontwikkeld, die bestaande routes aan Nederlandse en Duitse kant met elkaar verbinden. “Op deze manier kunnen wandelaars in één klap kennis maken met twee landen. Dat maakt de routes extra aantrekkelijk”, vertelt projectleidster Roswitha Karallus van Stadtmarketing Nettetal. Elke route beschikt over meerdere startpunten, Nederlandse en Duitse bezienswaardigheden, horecagelegenheden en idyllische natuurgebieden.

App en gps-apparatuur
Bovendien worden de routes gekenmerkt door een innovatieve beweg-wijzering. In plaats van borden geven gps-data de richting aan. Daartoe werden de nieuwe wandelroutes in de app ‘Outdooractive’ geïntegreerd. Ze kan eenvoudig via de website www.outdooractive.com worden gedownload en biedt uitgebreide route-informatie: lengte, duur, moeilijk-heidsgraad, hoogteprofiel, parkeerplaatsen, bezienswaardigheden en horeca zijn slechts een paar voorbeelden.

GPS
Op de site www.2-land-reizen.nl kunnen de routes als gpx-bestand wor-den gedownload en vervolgens met een gps-apparaat worden gebruikt. Hier zijn de belangrijkste punten als parkeerplaatsen, wegrestaurants en bijzonderheden langs de weg als gps-coördinaten aangegeven. Het systeem werkt ongeveer zo als een navigatiesysteem in de auto: de wande-laar ontvangt de gegevens via een satelliet, waardoor de ontvangst al-tijd en overal gegarandeerd is. Wie geen gps-apparaat bij de hand heeft, kan de gegevens ook met behulp van een smartphone-app gebruiken.

Jonge wandelaars
Met dit moderne aanbod willen de initiatiefnemers vooral ook jongere wandelaars. “Een speurtocht met smartphone of gps is voor kinderen en jongeren natuurlijk veel spannender dan een traditionele wandeling op zondagmiddag”, vertelt Roswitha Karallus. Daarom was er bij de samen-stelling van de routes bijzondere aandacht voor het gezinsvriendelijke aspect. Alle routes kunnen moeiteloos in een middag worden afgelegd.

Alle routes voor smartphones zijn hier te vinden, voor de routes als GPS kijk je hier. Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.