Onderduiken op eiland in Zuid-Holland

Een impressie van Tiengemeten.

Een impressie van Tiengemeten.


Compleet uitwaaien en opladen: dat kan op Tiengemeten, het laatste echte eiland van Zuid-West Nederland. De ongerepte natuur, stilte en rust maken van dit eiland een bijzonder toevluchtsoord. Zuivere lucht, weidse vergezichten, geen geluidsvervuiling… dat is Tiengemeten. Dichtbij en toch ver weg van de alledaagse hectiek. Onbezorgd wandelen over het eiland maakt het hoofd leeg terwijl de prachtige natuur een lust voor het oog is.

Landbouwgrond opgeofferd
Zeven jaar geleden vormde Natuurmonumenten het eiland Tiengemeten om van landbouwgrond naar wilde natuur. Het was toen een van de meest spraakmakende natuurprojecten van ons land. De oorspronkelijke nederzettingen bleven hierbij bewaard en de beeldbepalende hoeves ondergingen complete restauraties. Er zijn nu twee musea op het eiland (het Rien Poortvliet Museum Korendijk en het Landbouwmuseum Tiengemeten), een bezoekerscentrum, een herberg en een pannenkoekenrestaurant. Ook in de havens is het ontspannen vertoeven. Er lopen wandelroutes over het hele eiland, en ook een ritje in een huifkar is mogelijk voor een nóg relaxter gevoel.

Weekendje in herberg
Om er een heel weekend buiten van te maken kan er overnacht worden op Tiengemeten. Naast de herberg zijn er vier gerenoveerde hoeves die dienst doen als vakantiewoningen van Staatsbosbeheer Buitenleven. Deze authentieke historische panden staan middenin de natuur, onder de sterrenhemel en het maanlicht. Kijk voor meer informatie op: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.