Reisverslag: 6 tips in en rond Dubai

De Sjeik Zayed-moskee is een van de trekpleisters in Abu Dhabi, vlakbij Dubai.

De Sjeik Zayed-moskee is een van de trekpleisters in Abu Dhabi, vlakbij Dubai.

Paul van Duuren is een week naar het moderne Dubai geweest. De woestijnstad die in een kwestie van jaren uit de grond gestampt is, is voor veel reizigers nog onbekend terrein. Daarom vind je hieronder een eerlijk reisverslag met zes tips om Dubai te ontdekken. Laat je inspireren voor je volgende reis:

1. Burj Khalifa
De trots van Dubai is de Burj Khalifa. Deze immense wolkenkrabber is met een hoogte van 828 meter sinds 2007 het hoogste gebouw van de wereld en is al vanaf kilometers afstand te zien. Dit enorme bouwwerk heeft 900 appartementen, meerdere moskeeën en vele kantoorruimtes. Voor zo’n 20 euro kun je het gebouw echter ook van binnen bekijken en op 400 meter hoogte is er een observatiedek dat toegankelijk is gemaakt voor bezoekers. Het observatiedek bevindt zich dus niet helemaal in de top van het gebouw, maar is zeker hoog genoeg om een indrukwekkend beeld te geven van de stad Dubai en omgeving. Mocht je dus in de gelegenheid zijn om de Burj Khalifa te bezoeken dan is dit zeker aan te raden!

Deze hoge toren is de trots van Dubai.

Deze hoge toren is de trots van Dubai.

2. Shoppen
Naast de Burj Khalifa ligt het grootste winkelcentrum op aarde, namelijk de Dubai Mall. Met 1200 winkels is het een geweldige plek om te shoppen. Uiteraard zijn alle grote merken aanwezig, maar ook voor de mensen met een iets minder dikke portemonnee zijn er genoeg winkels te vinden waar geshopt kan worden. Trek echter wel een goed paar schoenen aan, want voordat je overal bent geweest ben je zo een aantal uren verder!
Naast de vele winkels zijn er ook nog tal van andere bezienswaardigheden in de Dubai Mall. Zo hebben ze het grootste aquarium van de wereld en is er een enorme ijsbaan waarop je kunt schaatsen. Tussen het grootste winkelcentrum van de wereld en het hoogste gebouw van de wereld ligt uiteraard ook de grootste fontein van de wereld. Hier kun je na een dag shoppen genieten van een mooie watershow. Blijf gerust zitten want elk half uur start een nieuwe show en gedurende een dag zie je nooit 2 keer dezelfde show!

De fonteinshow is de moeite waard.

De fonteinshow is de moeite waard.

3. Ga de woestijn in!
Ook buiten de stad is genoeg te beleven. Zo is er de mogelijkheid om de woestijn van Dubai te ontdekken met een desert safari. Je wordt in de stad opgehaald door een luxe vierwielaangedreven terreinwagen die je vervolgens een kilometer of 50 buiten Dubai brengt. De safari begint met een heftige rit door de zandduinen waarbij de wagens met hoge snelheden op en langs de duintoppen rijden. Na deze wilde rit komt je uit bij een woestijnkamp waar er een hoop andere activiteiten wachten. Er is onder andere de mogelijkheid om kameel te rijden, een waterpijp te roken, een henna tatoeage te zetten of te ‘sandboarden’. Dit is de Arabische variant op snowboarden. De safari sluit af met een diner of lunch, afhankelijk van het tijdstip waarop je de safari bent begonnen. Hierbij kun je kiezen uit een breed assortiment en is er ook rekening gehouden met de vegetarische gasten. Tijdens het diner zijn er optredens van buikdanseressen.

De prijs van de safari is sterk afhankelijk van de aanbieder. De meeste lokale bedrijven maken echter gebruik van dezelfde locaties en faciliteiten, het is dus niet aan te raden om voor het duurste aanbieder te kiezen. De gemiddelde prijs ligt rond de 25 a 30 euro per persoon, wat neerkomt op minimaal 125 AED. Alle bovenstaande activiteiten en ook het eten vallen binnen de hierboven genoemde prijs. Voor wat extra geld is het ook mogelijk om op een quad door de woestijn heen te rijden.

Sluit je Safari af met een diner.

Sluit je Safari af met een diner.

4. Barasti Beach
Mochten de toeristische attracties je gaan vervelen en er behoefte zijn aan wat lokaal contact en een drankje, dan is de Barasti Beach club the place to be. Gelegen aan de zee en met de skyline van Dubai op de achtergrond is dit een van de meest magische plekken om op stap te gaan. De club heeft 2 overdekte etages en een groot podium op het strand. Er wordt een mix tussen westerse en Arabische muziek gedraaid en het publiek komt vanuit alle windstreken. Kortom, lekker divers en verrassend. Houd er tijdens het stappen echter wel rekening mee dat de prijzen van de alcoholische dranken hoger liggen dan in Nederland. Omdat ze het in Dubai niet erg op prijs stellen als je met een drankje te veel over straat gaat kun je het beste de taxi terug te nemen naar het hotel of appartement. De taxi’s zijn bovendien vele malen goedkoper dan in Nederland en de chauffeurs zijn goed bekend met de stad.

Dansen met als achtergrond de Dubai Skyline.

Dansen met als achtergrond de Dubai Skyline.

5. De Sjeik Zayed-moskee
De Sjeik Zayed-moskee in buurstad Abu Dhabi is een van de grootste moskeeën in de wereld en de grootste in de Verenigde Arabische Emiraten. De moskee is vernoemd naar de inmiddels overleden sjeik Zayid bin Sultan al Nuhayyam. Dit was de grondlegger en de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten.

De moskee is zowel van binnen als buiten een lust voor het oog en een absolute aanrader. De moskee bestaat geheel uit wit marmer en de honderden pilaren binnen in het gebouw zijn belegd met bladgoud en edelstenen. De moskee is dagelijks in gebruik door de lokale bevolking, maar gelukkig zijn ze de toeristen niet vergeten. Ook voor toeristen is de moskee elke ochtend, op vrijdag na, vanaf 09:00 geopend. Bedenk wel goed met welke kleding je naar de moskee toe gaat want met de kledingvoorschriften zijn ze erg streng. Het is voor mannen niet toegestaan om een korte broek te dragen en als vrouw dien je vrijwel alles af te dekken. Mocht je echter niet voorbereid zijn dan is het altijd nog mogelijk om in de buurt van de moskee tegen een schappelijke prijs wat kleding te verkrijgen. De moskee zelf ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Dubai. Het is een lange trip, maar zeker de moeite waard. Ook is het de moeite waard om nog even met de auto door Abu Dhabi te rijden en te genieten van de schitterende gebouwen en de boulevard die langs het strand loopt.

De Sjeik Zayed-moskee in buurstad Abu Dhabi is een van de grootste moskeeën in de wereld.

De Sjeik Zayed-moskee in buurstad Abu Dhabi is een van de grootste moskeeën in de wereld.

6. Souks
Ben je zat van het hypermoderne leven in Dubai en wil je een beetje cultuur opsnuiven? Ga dan naar de zogeheten ‘souks’. Dit zijn de traditionele markten van de stad waar van alles te vinden is. Een aanrader is de ‘Spice Market’ waar je kruiden, specerijen en gedroogde vruchten kunt kopen. De verschillende specerijen zorgen voor een vrolijk en kleurrijk aanzien en de vele geuren maken het een onvergetelijke ervaring. Verder is ook de ‘Gold Souk’ een absolute aanrader. De Gold Souk bevat meer dan 300 winkels waar goud, edelstenen, juwelen en dure horloges aangeboden worden. Wees echter wel op je hoede voor verkopers die op straat staan en niet bij een winkel horen. Deze verkopen over het algemeen nepartikelen.

Als je de souks verlaat en de achterliggende wijkjes verder inloopt zie je echter ook een andere kant van Dubai. Waar het in de stad draait om geld en welvaart zie je hier vooral de armoede naar voren komen. Het is dan ook aan te raden om wel in de buurt van de toeristische souks te blijven.
2014-03-13 17.01.04

Daarnaast kun je ook gewoon heel fijn op het strand liggen:
2014-03-14 17.20.58

Voor meer informatie over een vakantie naar Dubai ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.