Ridders veroveren Muiderslot

Tijdens de tentoonstelling in het Muiderslot leer je meer over Ridders van toen en nu.

Tijdens de tentoonstelling in het Muiderslot leer je meer over Ridders van toen en nu.

Een Middeleeuwse brucht als het Muiderslot wordt altijd geassocieerd met ridders. Daarom is er een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de Hollandse ridderorden en het fenomeen ridderschap. Hierdoor leer je meer over wat het
ridderschap betekende en hoe wij dit tegenwoordig zien. Je wordt in deze tentoonstelling aan de hand van objecten van het oorspronkelijk adellijke ridderschap naar het hedendaagse ridderschap met het ‘lintje’ gevoerd.

Tentoonstelling
Zo worden onder andere het originele 15e-eeuws wapenboek van de Orde van Sint Anthonis, het 17e-eeuwse Franse ordeketen van Saint Michel en het Johanniter ridderkostuum van de Duitse keizer Wilhelm II tentoongesteld. Je komt zo alles te weten over de oorsprong en ontwikkeling van deze bijzondere maatschappelijke status. Met aandacht voor ridders van vroeger en ridders van nu; van Floris de Vijfde tot de enthousiaste vrijwilliger in het buurthuis. “Op het Muiderslot werken wij zelf met ruim negentig
vrijwilligers. De ridderwaarden ijver en kracht zijn meer dan van toepassing voor deze gepassioneerde mensen. Zonder hen zouden wij het museum niet in de huidige pracht kunnen presenteren aan onze bezoekers.”, aldus Bert Boer, directeur Muiderslot.

Eregalerij
In de Kapelaanskamer zijn de portretten te bewonderen van alle graven en gravinnen van Holland, zoals die rond 1650 werden verbeeld. Naast deze ridders uit voorbije dagen worden er in de tentoonstelling ook moderne ridders voorgesteld. Zij vertellen wat het ridderschap voor hen betekent en hoe zij de klassieke ridderidealen ervaren en beleven vandaag de dag. Bekende Nederlanders als Ankie van Grunsven, André Kuipers en Rutger Hauer hebben aan deze eregalerij hun medewerking verleend.

Lintjesregen
Op 25 april vindt vanwege de tentoonstelling de lintjesuitreiking van de gemeente Muiden plaats in de Ridderzaal van het Muiderslot. De uitreiking zelf vindt in besloten kring plaats, maar direct na de lintjesregen op het kasteel worden ook de kersverse ridders van Muiden geportretteerd en nog dezelfde dag aan de tentoonstelling toegevoegd.

Openingstijden
De tentoonstelling ‘Ridders van Holland – van harnas tot lintjesregen’ is van 23 april t/m 6 juli te zien. Het Muiderslot is doordeweeks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur, in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur. De kassa is geopend tot een half uur voor sluitingstijd. Museumkaart en Vriendenpas gratis. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.