Top 5 Bestemmingen uit Game of Thrones

Game of Thrones kiest voor sprookjesachtige filmlocaties, die je zelf kan bezoeken.

Game of Thrones kiest voor sprookjesachtige filmlocaties, die je zelf kan bezoeken.

Alle landen waar de HBO hitserie ‘Game of Thrones’ is opgenomen willen graag mee profiteren van het succes. Game of Thrones maakt veel gebruik van prachtige natuur, oude steden en kastelen. Dit is voor fans leuk om in het echt te zien, maar ook voor onbekende met de serie zijn deze bestemmingen de moeite waard. Daarom heeft Trivago de mooiste bestemmingen in een top 5 gezet:

1. IJsland
De uitgestrekte ijsvlakten van IJsland zijn door de makers van de serie gekozen al het land “beyond the wall”. De winterse omgeving, in combinatie met het vulkanische gesteente dat kenmerkend is voor IJsland, maakt het eiland zeer geschikt als filmset voor het uitgestrekte niemandsland dat in het Game of Thrones verhaal wordt omschreven. De naam van de boekenreeks van de serie is “A song of Ice and fire” (een lied van ijs en vuur). Toepasselijk genoeg wordt IJsland het land van vuur en ijs genoemd vanwege de vulkanen en gletsjers op het eiland.

Nationaal park Vatnajökull
Dit nationale park is vernoemd naar de gelijknamige gletsjer Vatnajökull. De gletsjer is gigantisch en neemt maar liefst 8% van het oppervlak van IJsland in beslag. Het gebied heeft buiten al het ijs ook de nodige vulkanen, en een vulkanisch meer. De uitgestrektheid van het gebied maakt het een perfecte locatie om het land voorbij de muur te filmen. De ijzige vlaktes, gecombineerd met bergen en vulkanische rotsen geeft het gebied een uniek karakter, dat perfect in de serie is terug te vinden.

Het Mývatn meer
Verschillende scenes van Game of Thrones zijn gefilmd rond het Mývatn meer in het noorden van IJsland. Deze unieke locatie word gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes met daarin vulkanische rotszuilen die ook wel Dimmuborgir (duistere kastelen) worden genoemd. Niet ver van het meer ligt een grote vulkaankrater genaamd Hverfjall, die beklommen kan worden. Voor diegene die het land achter de muur met eigen ogen wil zien, is dit zeker een aanrader.

Grjótagjá
Iets ten westen van het Mývatn meer en ten zuiden van de Hverfjall vulkaan, ligt een grot genaamd Grjótagjá. Het is in deze grot waar de scene is opgenomen waar “John Snow” de nacht doorbrengt met “Ygritte”. Hetgeen dat Grjótagjá zo speciaal maakt is de onderaardse warme bron. Het water is door verschillende uitbarstingen tussen 1975 en 1984 in temperatuur gestegen en is momenteel nog te warm om in te baden. De temperatuur zakt met de tijd, als dit doorzet zal baden in de toekomst weer mogelijk zijn.

2. Kroatië
Kroatië staat model voor verschillende locaties in het fantasieverhaal. Het gebruik van gelige steensoorten in gebouwen, en de enigszins droge en warme uitstraling van de omgeving maakt het Balkanland tot een geschikte film locatie voor de verbeelding van de zonnigere oorden uit de serie.

Dubrovnik
Waarschijnlijk een van mooiste stedelijke omgevingen uit Game of Thrones is de oude havenstad Dubrovnik. Dit oud stuk werelderfgoed wordt gekenmerkt door het volledig ommuurde oude centrum van de stad. Deze oude vesting maakt het perfecte decor voor verschillende steden uit het Game of Thrones verhaal, waaronder de veelbesproken stad “King’s Landing” en “Qarth”. Een oud fort net buiten de oude stad werd gebruikt voor beelden van de “Red Keep”, het paleis van de koning.

Trsteno Arboretum
Niet ver van Dubrovnik verwijderd ligt een van de oudste Arboreta (bomentuinen) van Europa. De tuin wordt in de serie neergezet als de paleistuin van de koning. Het uitzicht op de Adriatische zee vanaf de rotsachtige kusten zorgt voor mooie plaatjes.

3. Noord-Ierland
Een groot gedeelte van de prachtige natuur en de kastelen uit Game of Thrones wordt gefilmd in Noord-Ierland. Het eiland staat model voor verschillende locaties in het verhaal, zoals “The North”, “Winterfell”, “The Iron Islands” en “Vaes Dothrak”. Een omgeving van veel groen, rotsachtige kusten, en over het algemeen bewolkt weer, maken Noord-Ierland tot de perfecte keuze om te filmen.

Castle Ward
Dit kasteel werd gebruikt als voorbeeld voor de stad Winterfell. Dit Ierse landgoed dateert uit het jaar 1570 en ligt slechts 35 kilometer van Belfast. Op het landgoed staat een toren met een aantal muren die model staan voor het grote kasteel van de familie Stark.

Mourne Mountains
Niet ver van Castle Ward verwijderd liggen de Mourn Mountains. Dit gebergte is het hoogste van Noord Ierland en staat bekent als een plek met prachtige natuur. Het overwegend graslandachtige terrein werd in de Game of Thrones serie gebruikt om de graslanden van Vaes Dothrak te visualiseren.

Ballintoy Harbour
Op een van de noordelijkste puntjes van Ierland, bij het plaatsje Ballintoy, ligt een haventje dat kenmerkend is voor haar authentieke uitstraling en rotsachtige omgeving. Dit is precies de atmosfeer die nodig is voor een perfecte interpretatie van de “Iron Islands”. In de pittoreske haven zijn voor seizoen 2 verschillende opnames gemaakt.

4. Marokko
Om een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende continenten uit het verhaal, gelegen aan weerzijde van wat in het verhaal wordt beschreven als de “Narrow Sea” (smalle zee), is voor steden uit het oostelijke continent gekozen voor locaties in Marokko. De authentieke Marokkaanse bouwstijl uit het verleden, in combinatie met het zanderige landschap, maakt Marokko tot een aantrekkelijke filmlocatie voor de fictieve steden “Astapor” en “Yunkai”.

Essaouira
De Marokkaanse havenstad Essaouira staat model voor “Astapor”, een stad die in het Game of Thrones verhaal gekenmerkt wordt door slavenhandel en het opleiden van soldaten. In de medina (oude stad) van Essaouira, vroeger ook wel Mogador genoemd, zijn tal van historische gebouwen en stadsmuren te vinden. Vanwege een Portugese invasie rond het jaar 1500 hebben veel oude bouwwerken Portugese invloeden. Dit geeft de stad het unieke karakter dat in Game of Thrones aan Astapor wordt doorgegeven.

Aït-Ben-Haddou
De oude vestingstad Aït-Ben-Haddou is één van de juweeltjes van Marokko. De oude stad is herkenbaar aan de leembouw, een bouwwijze waarbij stro en leem wordt gebruikt om muren te construeren. Tevens is de stad duidelijk te herkennen aan de vele Kasba’s, dit zijn extra hoge en verstevigde gebouwen die het centrum van de stad extra verdedigbaar maken. De fortachtige uitstraling van de stad maakt Aït-Ben-Haddou een perfecte locatie om Game of Thrones stad Yunkai tot leven te wekken.

5. Malta
In Malta is vooral voor het eerste seizoen van Game of Thrones gefilmd. Het mediterrane eiland heeft een hoop prachtige omgevingen te bieden die geschikt zijn als filmlocatie. De bouwstijl van de steden, samen met de vele historische monumenten, zorgen voor een sfeer die goed past bij de uitstraling van “King’s Landing”. Verder zorgt het warme klimaat voor een droge zanderige omgeving die gebruikt is voor de woestijnachtige kust van “Essos”.

Fort Ricasoli
In Kalkara, vlakbij de Maltese hoofdstad Valetta, is gefilmd in het fort Ricasoli. Dit is een van de forten die aan weerszijde van de ingang naar de haven zijn gebouwd. In seizoen één van de serie werden gedeelten van het fort gebruikt als decor voor “The Red Keep” (het kasteel van de koning) in “King’s Landing”. Het fort is gebouwd aan het eind van de 17e eeuw en heeft met de tijd een heleboel meegemaakt, vooral in de Tweede Wereldoorlog heeft het fort erg geleden. Vandaag de dag heeft het fort vooral last van erosie. Dat weerhoudt filmmakers er echter niet van om er gebruik van te maken. Naast Game of Thrones zijn er al meerdere films opgenomen in het fort.

Mdina
Het kleine stadje Mdina is de oude hoofdstad van Malta (de stad was hoofdstad tot 1571). Waarschijnlijk is de stad, omdat het geen hoofdstad meer is, opvallend klein gebleven en ondanks de vele oude gebouwen in goede staat. De stad is volledig ommuurt en staat vol met gebouwen uit de middeleeuwen en de barok. In seizoen één van Game of Thrones komt de stad naar voren als “King’s Landing”, de uitstraling van de oude stad leent zich perfect voor deze rol.

Baai van Dwejra
Op het eiland Gozo, dat bij Malta hoort, ligt aan de meest westelijke zijde een baai genaamd Dwejra. Hier zijn de scenes opgenomen van het huwelijk tussen “Daenerys” en “Khal Drogo”, waaronder de scene op de nabijgelegen rots, die ook wel bekent staat als t-Tieqa (het blauwe raam). De rots heeft zijn naam te danken aan het grote gat in de rots, dat door de zee is weggeslagen. Door het gat is de azuurblauwe zee te zien.

Kijk hier voor meer informatie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.