Varen en fietsen bij de Dollard

Fietsen langs de dijk in Duitsland.

Fietsen langs de dijk in Duitsland.


De Dollard is voor veel mensen een ‘uithoek’ in het land, maar daarom misschien juist wel eens een keer een bestemming om te kiezen, zodat je voelt dat je er even helemaal uit bent. En op Paaszaterdag (vandaag) start het nieuwe fietsseizoen rondom de Dollard weer.

Mooi startpunt voor een fietstocht vormt het passagiersschip ‘Dollard’. Hoe? Vanaf Delfzijl vaart u de zeeboezem de Dollard over en gaat u aan land in het Duitse Emden of Ditzum. Onthaasten in authentieke vissersplaatsjes of lekker actief de vele bezienswaardigheden bezoeken. Iedereen mag zijn fiets meenemen op de boot en een ritje rond de Dollard maken.

Vanaf handelshavenstad Delfzijl bereikt het veer eerst Emden. Rondom de Ratsdelft, de oude binnenhaven, staan imposante gebouwen als het stadhuis en de havenpoort. De wereldberoemde Kunsthalle en het Ost-Friesisches Landesmuseum liggen vlakbij. In vissersdorpje Ditzum aan de Eemsmonding kunt u de gerestaureerde molen bekijken, de markante kerktoren, de scheepswerf en de vele vissershuisjes.

‘Soms heeft wel bijna de helft van onze vaargasten hun fiets mee’, zegt Kurt Radtke, projectleider van de internationale Dollard-fietsroute. Om zich makkelijk te kunnen verplaatsen tussen alle bezienswaardigheden en dorpjes, voor een tochtje door de uitgestrekte polderlandschappen of voor een etappe van de Dollard-route. De hele Dollard-route (een rondje Dollard van meer dan 250 km) is een belevenis en brengt de fietser deels door het Duitse Ostfriesland en deels door Groningen.

Dagen en tijden
De dienstregeling van de ‘Dollard’ is herzien. Het schip vaart Paaszaterdag (19 april) en Paasmaandag (21 april), in mei iedere woensdag en zaterdag (en ook op 1, 2, 29 en 30 mei), in juli, juli en augustus iedere woensdag, vrijdag en zaterdag (en ook op 9 juni en 27 juli), in september iedere woensdag en zaterdag. Vanaf Delfzijl vertrekt het schip om 10.50 uur en om 16.50 uur. Een uur en twintig minuten later meert het aan in Emden, daarna vaart het door naar Ditzum. Nieuw dit jaar is een gezinskorting van 20% bij koop van een retourticket voor minimaal een volwassene en een kind (4-11 jaar).

Meer informatie over vaarschema en prijzen van passagierschip de ‘Dollard’ en over de fietsroute (brochure bestellen mogelijk) bij de lokale toeristenbureau’s, op www.dollard-route.de, mail naar info@dollard-route.de of bel met het informatiekantoor van de Internationale Dollard-route 0049-491-91969650.

De boot waarmee gevaren wordt.

De boot waarmee gevaren wordt.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.