Volg de Aspergeroute met de fiets

Het aspergeseizoen is weer aangebroken en daarom kun je in Antwerpen de aspergeroute volgen. Foto: Marc Vanraes.

Het aspergeseizoen is weer aangebroken en daarom kun je in Antwerpen de aspergeroute volgen. Foto: Marc Vanraes.

Je kan nu het voorjaar proeven tijdens de Aspergeroute. Twee maanden lang staat deze groente prominent op het menu in Scheldeland. De vernieuwde Aspergeroute toont waar de aspergeteelt startte en hoe de traditie voortleeft. De talrijke aspergerestaurants, de culinaire lus ‘Op de fiets met de Koningin der groente’ en het Aspergefestival in België tot een verwennerij.

Scheldeland in de lente
Het aspergeseizoen loopt van medio april tot 24 juni, het feest van Sint-Jan. Twee maanden waarin je de vernieuwde Aspergeroute kunt uitproberen. De aspergetuin in het Hof van Coolhem in Puurs vormt een prima startpunt. Hij illustreert die boeiende geschiedenis van de teelt met behulp van enkele aspergebermen, landbouwwerktuigen, informatiepanelen en een audiofragment. Verder laat de Aspergeroute je uitgebreid kennismaken met de charme van Scheldeland. Onderweg passeer je onder meer het kasteeldomein d’Ursel in Hingene, de natuur van de waterrijke wielen bij de Schelde en het centrum van Bornem, met de Onze-Lieve-Vrouw- en Leodegariuskerk.

Culinaire verwennerij
De Aspergeroute betekent uiteraard ook: proeven! De fietslus loopt langs twee aspergeboeren, bij wie je kraakverse asperges kunt kopen. Tientallen restaurants langs het traject serveren je gerechten met het ‘witte goud’ in de hoofdrol. Bovendien prikkelt de asperge volop de creativiteit. Chefs en producenten verwennen je onder meer met ijs, kaas en pralines op basis van asperges.
Fietser én fijnproever? Kies dan voor ‘Op de fiets met de Koningin der groente’. Een verkorte (35 km) en gastronomische versie van de Aspergeroute. Vier horecazaken trakteren je achtereenvolgens op een aperitief, voorgerecht, hoofdschotel en dessert.
Ten slotte is er het Aspergefestival. Van 25 april tot eind juni zet Puurs de edelste groente in de kijker met o.a. fietstochten, wandelingen en kookworkshops.

Informatie
De Aspergeroute is 40 kilometer lang en volgt het fietsknooppuntennetwerk in de gemeenten Bornem, Puurs en Sint-Amands. Er zijn twee verkortingen van 22 en 24 km. Je vertrekt bij Hof van Coolhem, Coolhemstraat 64, 2870 Puurs of Toerisme Klein-Brabant, ‘Het Landhuis’, Boomstraat 1, 2880 Bornem. De begeleidende flyer met kaartje en toeristische info is gratis verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren van Bornem, Puurs en Sint-Amands en bij het Hof van Coolhem of je downloadt de flyer op de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.