Wat doen in Koningsdag-weekend?

Koningsdag 2014 - Foto: Koninklijk Huis

Koningsdag 2014 – Foto: Koninklijk Huis


Het is natuurlijk bijna ondoenlijk om voor het weekend van 26 en 27 april 2014 (met de eerste Koningsdag) een overzicht te maken van de activiteiten in Nederland. Want – laten we eerlijk zijn – dan wordt er in elke uithoek wel iets op touw gezet. Van kinderactiviteiten tot popconcerten van formaat. Maar goed, hierbij dan toch een beknopt overzicht van wat er te doen is dit weekend.

  1. In het AFAS Stadion in Alkmaar wordt het SLAM!Koningsdag-feest gehouden. De laatste kaarten kunnen deze week worden gewonnen.
  2. Wandelen over het Wad bij Den Helder. Op het Balgzand is zondag 27 april een wadexcursie, die begint bij natuurinfocentrum Balgzand, ’t Kuitje, open vanaf 10.30 uur. Na een korte inleiding start de wadexcursie om 11 uur.
  3. Op Koningsdag wordt in Loon op Zand het jaarlijkse Burgerkoningschieten gehouden. Iedereen van 18 jaar en ouder van kan strijden om de titel Burgerkoning Gilde St Ambrosius 2014. Iedereen die meedoet schiet in de voorrondes 5 pijlen op de ‘wip’. Dit is een plaatje op een 12,5 m. hoge paal die je met handboog en stompe pijl moet proberen eraf te schieten.
  4. Al vele jaren genieten coureurs, monteurs en toeschouwers van de jaarlijkse autocross op Koninginnedag in Biddinghuizen. Ook dit jaar is er weer een cross op het Van Werven circuit in Biddinghuizen. De cross begint om 10.00 en de finales zullen zo rond 17.00 verreden worden.
  5. Zaterdag 26 april is het Leijpark in Tilburg het decor voor ‘het grootste gratis familiefestival tijdens Koningsdag 2014′, aldus de organisatie. Tussen 12:00 en 18:00 uur is er weer van alles te beleven voor jong en oud.
  6. De Metropolitan Opera vertoont op zaterdag 26 april Mozarts opera Così fan tutte in bioscopen in de hele wereld, waaronder in Nederland. De muzikaal directeur van de Met, James Levine, leidt de voorstelling, die geregisseerd wordt door Lesley Koenig.
  7. Wie vanaf 26 april de kindermuseumzaal van het Gemeentemuseum Den Haag binnenloopt, zal het gevoel hebben deel uit te maken van een levensgrote kijkdoos. Roodkapje staat hier in een mysterieus bos vol geschilderde, kronkelige bomen. De grote, boze wolf is er natuurlijk ook, maar in de verte doemt de jager gelukkig op.
  8. Voor wielerliefhebbers wordt de 120 km lange Omloop van Borsele gehouden.
  9. Op Koningsdag wordt voor de 16de keer met 35 deelnemers in Katwijk het kampioenschap makreelroken gehouden. Stipt 11.00 uur wordt begonnen.
  10. In Rotterdam wordt het Festival Oranjebitter gehouden.

En voor wie Koningsdag wil ontvluchten hebben we hier een alternatief programma.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.