GaiaZOO verwelkomt baby giraffe

GaiaZOO heeft een giraffejong mogen verwelkomen, naast alle andere geboortes in het park.

GaiaZOO heeft een giraffejong mogen verwelkomen, naast alle andere geboortes in het park.

Bij GaiaZOO is de eerste giraffe van dit jaar geboren. Het jong is een vrouwtje en drinkt al goed bij moeder. GaiaZOO verwacht dit jaar nog een tweede giraffenjong te mogen verwelkomen. Er heerst een ware geboortegolf in het park. Op eerste Paasdag werd een zeldzame roodgezicht slingeraap geboren, kort daarna volgden twee stekelvarkens, drie lynxen en zagen meerdere capibara’s het levenslicht.

Langverwacht
Al enkele weken keken de dierverzorgers van GaiaZOO uit naar de geboorte van een giraffe. Beide volwassen giraffenvrouwen verwachtten namelijk een jong. Iedere ochtend bij het betreden van de giraffenstal was het dan ook spannend of er misschien een kleine langnek geboren was. In de ochtend van 20 mei was het eindelijk zover. Het jong, een vrouwtje, was droog, stond al stevig op haar lange poten en begon vrij snel te drinken. Dit was een teken dat het jong al enkele uren eerder ter wereld was gekomen. De eerste dagen blijft de kleine telg nog even binnen, maar bij goed weer zal het daarna snel de grote savanne van GaiaZOO kunnen verkennen. Naast de vader en moeder van het pasgeboren jong, leeft ook haar twee jaar oudere broer nog in GaiaZOO. Deze zal op maandag 26 mei met zijn even oude halfbroer naar een Franse dierentuin verhuizen.

Snel of langzaam
Giraffen kunnen een half uur na de geboorte al staan en maken vrij snel daarna hun eerste stapjes. Er zijn echter dieren die nog sneller zijn. Capibara’s lopen bijna letterlijk hun moeder uit, kunnen al direct zwemmen en eten na enkele dagen al gras. Door de bezoekjes van de ooievaar is inmiddels overigens een hele groep (jonge) capibara’s te zien in GaiaZOO. Ook de kudde landgeiten is flink uitgebreid. Vijf lammetjes dartelen over de KinderBoerderij en volgen hun moeder op de voet. Pasgeboren lynxen liggen daarentegen de eerste weken in een veilig nest. Ze zijn nog blind en doof. Hoewel de jongen in het buitenverblijf ter wereld kwamen, zijn ze daarom voorlopig nog niet goed te zien voor bezoekers. Roodgezicht slingerapen zijn bij de geboorte wel volledig ontwikkeld, maar hebben toch een lange leerschool. Het kleintje rijdt geruime tijd mee op moeders rug en leert zo de ingewikkelde routes hoog door de toppen van de woudreuzen. Ondertussen kijkt het jong over moeders schouder mee welke vruchten eetbaar zijn – slingerapen hebben namelijk de vruchten van ruim 150 boomsoorten uit het regenwoud op hun menu staan. De geboorte van slingerapen is overigens erg bijzonder, aangezien de soort in slechts vier andere Europese dierentuinen voorkomt.

Voor meer informatie ga je naar de website of bekijk hieronder de eerste beelden van de giraffe.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.