Leeuwarden culturele hoofdstad Europa 2018

Leeuwarden is officieel uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2018.

Leeuwarden is officieel uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2018.

Het is officieel: Leeuwarden is de Culturele Hoofdstad Europa 2018. De Friese hoofdstad heeft van de week in Brussel de titel opgehaald. Eerder vierde de stad al de overwinning op de steden Utrecht, Den Haag, Maastricht en Eindhoven, maar gisteren werd de titel definitief toegewezen door de OJCS-Raad van de EU. Leeuwarden heeft grootse plannen als toekomstige Culturele Hoofdstad, zoals het organiseren van culturele evenementen ter grootte van de Elfstedentocht. In de aanloop naar dit spektakel wordt de komende jaren heel Europa uitgenodigd kennis te maken met de unieke cultuur, de rijke historie en de authentieke gastronomie van Hofstad Leeuwarden en daarbuiten.

Lwd2018: meer dan een cultureel feest
Met name vanwege haar innovatieve benadering van de race is Leeuwarden benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Onder het motto ‘mienskip’ – Fries voor gemeenschapszin – gaat Leeuwarden de komende jaren op Europees niveau veertig culturele evenementen en projecten organiseren rondom drie grote thema’s, die in heel Europa van belang zijn: duurzaamheid van cultuur en natuur, een betere balans tussen stad en platteland en meer begrip voor diversiteit en identiteit. Hierbij laat Leeuwarden aan de hand van diverse artistieke uitingen zien wat Friesland bijzonder maakt, zoals de historische binnensteden, het unieke Waddengebied, het weidse en kleurrijke platteland en de Friese eigenzinnigheid.

Nassaustad in een nieuw jasje
Bijna twee eeuwen lang is Leeuwarden een Hofstad geweest, waar de voorouders van onze Koning als Friese stadhouders leefden. Het Nassauverleden van Leeuwarden is nog altijd terug te vinden in de honderden monumenten die de stad rijk is. Bij een bezoekje aan Keramiekmuseum Princessehof, gevestigd in het voormalig stadspaleis, treed je letterlijk in de voetsporen van de Friese Oranje Nassaus. Ook met de Nassau-wandelroute van de VVV Leeuwarden herleef je de culturele geschiedenis van de stad. In Stadspark Prinsentuin, het voormalig lusthof van de Nassaus, kun je tegenwoordig in de zomermaanden terecht voor een middagje muziek en theater bij de Prinsentuinconcerten. Tot slot heeft de Friese hoofdstad niet alleen een historisch centrum vol koninklijke erfenissen, maar ook grachtjes waar je kunt praamvaren, de (tot twee keer toe uitgeroepen) ‘leukste winkelstraat van Nederland’ de Kleine Kerkstraat, en een divers horeca-aanbod.

Kers op de taart: Leeuwarden in 2015 Hoofdstad van de Smaak
Een mooie opmaat richting Leeuwardens culturele jaar 2018, is de benoeming tot Hoofdstad van de Smaak 2015. Dat jaar vinden er in heel Friesland honderden activiteiten en culinaire festivals plaats onder het motto ‘Trots op de smaken van Fryslân’. De nadruk ligt daarbij op een gezonde en eerlijke voeding met het gebruik van ambachtelijke, seizoensgebonden, streekgebonden en duurzame producten. Dit jaar maak je al kennis met de authentieke Friese gastronomie tijdens de Week van de Smaak van 27 september tot en met 5 oktober 2014.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.