Missie: Rond Mont Blanc sneller dan zon

Wie loopt de zon er uit bij deze bijzondere Asics-race om de Mont Blanc?

Wie loopt de zon er uit bij deze bijzondere Asics-race om de Mont Blanc?


Sportieve prestaties op mooie plekken, da’s altijd goed voor aandacht van het publiek. Denk maar aan de Tour de France. In dezelfde categorie valt ook dit evenement: Op 21 juni 2014, de dag met de meeste uren daglicht van het jaar, lanceert het sportmerk ASICS een bijzondere race. Twee trailrunner-teams gaan dan een race tegen de natuur aan in een poging om ‘sneller te zijn dan de zon’. Tussen zonsopgang en zonsondergang hebben de sporters precies 15 uur, 41 minuten en 35 seconden om de hele omtrek af te leggen van de Mont Blanc, de hoogste berg in West-Europa.

De uitdaging, die begint en eindigt in Chamonix, beslaat een afstand van 162 km over bergachtig terrein en doorkruist drie landen: Frankrijk, Italië en Zwitserland. Om op tijd de finish te bereiken moet elk team samenwerken in een aflossing van 9500 meter, waarbij ze onder onbarmhartige weersomstandigheden variërend van verzengend heet tot ijzig koud en felle wind, regen en sneeuw, te maken krijgen met enorme stijgingen en afdalingen.

De trail- en duursporters zullen daarbij hun individuele specifieke trailvaardigheden moeten bundelen en hun lichaam tot het uiterste moeten drijven om de uitdagingen van de hoogste berg in Europa te kunnen overwinnen. De race voert de sporters door adembenemende en veeleisende landschappen, zoals de Notre Dame de la Gorge in Courmayeur, een slopend stuk van 6100 meter sterk oplopend terrein, en de Zwitserse Champex Lac vallei, die dichte wouden, gletsjers en felle bergstromen in zich combineert.

Twee teams
Als onderdeel van de uitdaging worden de sporters verdeeld in twee teams: Team ‘Ultra-Trail’ en Team ‘Enduro’. Team Ultra-Trail bestaat uit vier van ’s werelds beste trailrunners, ieder met hun eigen specialisme en perfect geschikt voor de condities van de trail: de winnaar van de Ultra-Trail du Mont Blanc in 2013, Xavier Thevenard; de Japanse toploper Kota Araki; de wereldrecordhouder op de 100 mijl Jonas Buud en voormalig wereldkampioen trailrunning Thomas Lorblanchet. Het viertal zal de afstand van 162 kilometer opdelen in stukken van 28 tot 46 km voor elke hardloper.

Het Team Enduro bestaat uit zeven topsporters uit verschillende duurdisciplines die ieder 17-29 kilometer zullen lopen, te weten: de Britse wereldkampioen triatlon Tim Don; de Oostenrijkse extreme afstandloper Christian Schiester; de Spaanse trailrunner en crosscountry skiër Genis Zapater; de Amerikaanse trailrunner Megan Kimmel; de Franse hardloper Sylvaine Cussot; de Duitse 1500 m hardloper Lukas Naegele en de Belgische hardloper Gert Theunis.

Beide teams hebben hetzelfde doel, namelijk om de slopende race af te ronden voordat op die zaterdag 21 juni de zon onder gaat. Maar wie zal uiteindelijk als eerste de zon eruit lopen in deze uitputtingstrail?

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.