Museum opent op Ground Zero

De ingang van het nieuwe 9/11 Memorial Museum ligt  op Memorial Plaza in New York.

De ingang van het nieuwe 9/11 Memorial Museum ligt op Memorial Plaza in New York.

De aanslagen op de Twin Towers zijn inmiddels alweer ruim tien jaar geleden, maar in Amerika is de herinnering nog vers. Om 9/11 nooit te vergeten is er nu een museum geopend op de plek waar de torens stonden. Het museum op Ground Zero bevindt zich voornamelijk onder de grond. Er is acht jaar gewerkt aan het museum, dat onder Memorial Plaza ligt.

Het museum
De tentoonstelling begint met een donkere gang waarin je de stemmen hoort van mensen die 9/11 herinneren. Daarnaast hoor je voicemails van mensen die vast zaten in de torens en iemand probeerden te bereiken. Ook zijn er beelden te zien van de vliegtuigen die in de torens vlogen, een teddybeer die een van de nabestaanden heeft achtergelaten en een schoen die iemand op zijn vlucht naar buiten verloren is. Op de diepste punt in de grond staat een uitgebrande brandweerwagen.

Gedoe
Het museum is er niet zonder enige discussie gekomen. Zo is er veel geruzied over het ontwerp en over de financiering. Memorial Plaza en het museum hebben samen 700 miljoen dollar gekost. Dit komt deels van de overheid en deels van giften. Een ander twistpunt werd veroorzaakt door de nabestaanden. Sommige vinden het onkies dat de ongeïdentificeerde stoffelijke resten van slachtoffers overgebracht zijn naar het museum. Niet iedereen is het er over eens wat wel of niet te zien moest zijn.

Wil je het museum met eigen ogen zien? Dat kan vanaf volgende week. Een kaartje kost $24,-. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.