Project: plant klimbomen in steden

Lekker klimmen in bomen is een 'all time favorite' van jongeren.

Lekker klimmen in bomen is een ‘all time favorite’ van jongeren.


Natuurmonumenten begeeft zich op een nieuw terrein. De organisatie gaat de komende jaren op verschillende plekken bij grote steden klimbomen aanplanten. Marc van den Tweel van Natuurmonumenten deed deze belofte na een discussie met kinderen over natuurbescherming. Natuurmonumenten gaat dit plan samen met kinderen en hun ouders verwezenlijken in het kader van OERRR, het kinderprogramma van de natuurorganisatie.

Een duidelijke wens van kinderen is meer plekken te krijgen om te spelen in stadsnatuur, zoals klimbomen. “Alle bomen staan hier op een rij, daar kun je niet in klimmen. Natuur moet ook gewoon kunnen groeien”, aldus een van de kinderen. Een andere oproep aan bestuurders van provincie en gemeente was meer wilde natuur, groene stadsdaken en natuurgebieden waar dieren met rust gelaten worden.

‘Mede-eigenaarschap’
De toezegging van Van den Tweel past in de gedachte van Natuurmonumenten samen met mensen de natuur dichtbij te beschermen en hen mede-eigenaar te maken van de natuur. Zij gaat dit doen door lokale of regionale initiatieven voor natuurbeheer te ondersteunen. Dit najaar gaat de organisatie de eerste bomen zoals beuken, sparren en eiken aanplanten op IJburg. Andere steden volgen. “Kinderen zijn de natuurbeschermers van nu. Wij willen hun denkkracht mobiliseren om natuur dichtbij te beschermen.”

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.