Op ontdekkingstocht in de Champagne Ardenne

Voor een roadtrip langs pittoreske dorpjes kun je de 'Petites Cités de Caractère’ route volgen.

Voor een roadtrip langs pittoreske dorpjes kun je de ‘Petites Cités de Caractère’ route volgen.

Als je van plan bent om een bezoek te brengen aan de regio Champagne Ardenne, dan maken ze het je nu makkelijk om op ontdekkingstocht langs pittoreske dorpjes te gaan. Inmiddels zijn zes plaatsjes in de Champagne-Ardenne opgenomen in het ‘Petites Cités de Caractère’ label, dat in 1977 is opgericht en Middeleeuwse, pittoreske en schilderachtige plaatsjes met niet meer dan 5000 inwoners bundelt. Zo kun je een paar dagen rondtouren en meer zien dan allen Reims en Troyes.

Bourmont
Het ommuurde stadje Bourmont, gelegen op een verhoogde rotspunt boven de Maasvallei, op de grens van de Champagne en Lotharingen, biedt een schitterend uitzicht over de groene, bosrijke omgeving. De terrastuinen en de mooie architectuur, waaronder twee kerken, nodigen uit tot een rondwandeling door het stadje. Lees meer op www.bourmont.fr.
 
Châteauvillain
Waarschijnlijk is het plaatsje het meest bekend vanwege het Parc aux Daims, het 272 hectare groot park met damherten maar dat zou het gehucht tekort doen want het centrum is een knus doolhof van kleine straatjes en paden langs de oude stadsmuren. Het ligt mooi in een bocht van de rivier Aujon, kent een veelbewogen geschiedenis, vestingwallen, schietgaten en een twintigtal torens. Lees meer opwww.chateauvillain.com.
 
Ervy-Le-Chatel
Een middeleeuws stadje op de grens van de Champagne en Bourgogne met schatten aan bouwkundig erfgoed. De Halle Circulaire, een in vakwerk opgetrokken ronde hal, is het meest bijzonder. De enige nog bestaande middeleeuwse poort in de Aube staat in Ervy-Le-Chartel: de Porte Saint-Nicolas. Lees meer opwww.tourismevaldarmance.fr of www.ervy-le-chatel.fr.
 
Rocroi
Een uniek vestingstadje dat als enige in Europa zijn oorspronkelijke concentrische bebouwing in de vorm van een ‘versteende zeester’ heeft weten te bewaren. Tien straten waaieren als de punten van een ster uit. Rocroi werd in 1555 gebouwd en omringd met indrukwekkende verdedigingswallen met vijf bastions. Tot aan 1889 is Rocroi een garnizoensstad geweest. Lees meer op www.otrocroi.com of www.rocroi-ville.com.
 
Sainte-Menehould
Het gezellige en schilderachtige stadje, langs de grens van de Champagne en aan de rand van het Forêt d’Argonne, is de hoofdstad van de Argonne. De stad kent een rijke geschiedenis. Dom Pérignon, de man die de bubbels in de champagne uitvond, werd hier geboren en Jean-Baptise Drouet – postmeester van het dorp – maakte het plaatsje bekend doordat hij hier mede een rol speelde bij de arrestatie van Lodewijk XVI. In 1719 werd de stad verwoest door een brand maar vanaf 1730 weer opgebouwd in de bouwstijl van de 18e eeuw – het stadhuis en Hotel Viard zijn daar sprekende voorbeelden van. Lees meer opwww.argonne.fr of www.ste-menehould.fr.
 
Vignory
Tussen de Marne aan de oostkant en la Forêt de l’Etoile aan de westkant ligt het stadje Vignory. De geschiedenis is af te lezen aan de architectuur. Met onder meer restanten van vestingswallen, een hoge vestingstoren uit de 12e eeuw en overblijfselen van het grote kasteel duiden op een middeleeuws verleden. Het dorp is beroemd om zijn kerk Saint-Etienne met bewerkte kapitelen. Lees meer opwww.patrimoine-vignory.fr of www.tourisme-chaumont-champagne.com

In totaal hebben dertien gemeenten zich aangemeld voor het keurmerk. De overige zeven gemeenten zullen even moeten wachten, maar zijn wel reeds toegezegd. Lees meer over de zes stadjes met karakter op de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.