Opbrengsten Open Tuin voor Make-A-Wish

De kasteeltuinen van Lunenberg gaan maar een keer per jaar open voor publiek.

De kasteeltuinen van Lunenberg gaan maar een keer per jaar open voor publiek.

De tuinen van Kasteel Lunenburg te Langbroek, tussen Doorn en Wijk bij Duurstede, zijn maar twee dagen per jaar open voor bezoekers. Dit jaar kun je op zaterdag 28 en zondag 29 juni van 10.00 tot 17.00 uur de tuinen bekijken. De entreegelden en de opbrengsten van de horeca en de plantenverkoop komen gaan dit jaar allemaal naar de stichting Make-A-Wish Nederland. Ook een deel van de kunst die verkocht wordt en de verkochte honing van imker Ton Nahuijsen is bestemd voor Make-A-Wish. Met deze opbrengsten kan de stichting nog meer wensen vervullen van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Kasteel Lunenburg
Van oorsprong is Lunenburg een 13e eeuwse woontoren. In de loop der jaren werd er bijgebouwd en gerestaureerd. Kasteel Lunenburg stond honderden jaren rondom in water en nat land. Pas in de laatste eeuwen werd deze lage grond voor andere houtgewassen geschikt dan griend, wilg en peppel en werd de blauwe klei wat droger.

De Tuinen
De glorie van de tuin zijn de prachtige oude bomen, welke in de 18de eeuw geplant zijn, zoals de sequoia, moerascypres, eiken, kastanjes en platanen. De huidige tuin, die geheel opnieuw werd aangelegd in 1985, is ontworpen rond bomen, water en vergezichten. Dit verklaart een relatief groot aantal zitplaatsen in de tuin, waaronder een filosofenhoekje en een dialogenplek, om de omgeving rustig te kunnen bekijken. Ook de aanleg zelf heeft – verborgen – achtergronden. Zo is de vijveraanleg met waterplanten in de wijsgerige Yin en Yang vorm, met in het hart een 18e eeuwse Engelse vaas; het waterniveau is verschillend, de ene vijver spiegelt en de andere is vol waterplanten.

Rozen, hortensia’s en pioenen voelen zich in klei thuis. Deze verscheidenheid is uitgebreid met planten die van zure grond houden, zoals camelia’s en rododendrons. Verder is er een varentuin, een grijze tuin (met o.a. Pyrus Salicifolia Pendula en Hydrangea Grandiflora ‘Annabelle’) en een verwilderd veld. Ook zijn er talloze beelden. Achter de kasteeltuin is het natuurproject te vinden. Dit is ontwikkeld voor het behoud van de weidevogels.

Bloemen, planten, bijen en kunst
De planten die tijdens dit weekend te koop zijn, worden door de tuinmannen zelf gekweekt in de kas en schaduwhallen. Op Lunenburg houdt imker Ton Nahuijsen bijen. Bij voldoende opbrengst wordt de honing geoogst en verkocht tijdens dit weekend. Een deel van deze opbrengst gaat ook naar het goede doel. Dit weekend is er tevens een verkoopexpositie van kunstwerken van Rini Klaver, Joselien Roozendaal, Annemarie van der Sluys van Slooten en Bert Wildeman. Een deel van de opbrengst van de kunstverkopen gaat ook naar Make-A-Wish.

De tuin is open op zaterdag 28 en zondag 29 juni van 10.00 – 17.00 uur, toegang € 3,50 per persoon. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.