Oudste wandelroute in gebruik

Wat is er lekkerder dan een dagje met de hond wandelen?

Wat is er lekkerder dan een dagje met de hond wandelen?


Wandelen, het lijkt alsof we het altijd al gedaan hebben, maar op de toeristische manier en voor je plezier zoals we dat nu meestal doen echt niet. Vroeger ging je lopen omdat het moest. Er was geen reden om voor je genoegen een tiental kilometers onder de zolen door te laten glijden. Dat was zo tot de opkomst van het eerste toerisme en dat was eigenlijk aan het begin van de vorige eeuw. Dankzij de padvinders hadden grote groepen kennis gemaakt met het slapen in tenten en dat vormde ook het begin van campings.

Vandaag wordt dan ook stilgestaan bij de oudste wandelroute van Nederland, die door de ANWB in ere hersteld wordt. De route, die Amsterdam verbindt met Arnhem, werd in 1914 in gebruik genomen en is opnieuw in kaart gebracht. De wandelroute werd na een voorstel van Gerard Adriaan Pos, toen tweede voorzitter van de ANWB, in 1914 uitgezet door J.D.H. Beckering, kapitein van het Indische leger. De route was 150 kilometer lang en bewegwijzerd met ruim 700 bordjes. Verder stonden er langs de route vier stenen informatiepanelen en werd er een boekje met informatie en wandelkaarten uitgebracht. Bijna 100 jaar later kan er naar schatting voor 80 procent over dezelfde paden en wegen als toen worden gelopen. Om de route weer helemaal van deze tijd te maken, is er een heuse app ontwikkeld. Naast een gedetailleerde routebeschrijving voor onderweg, word je tijdens de wandeling ook geïnformeerd met allerlei wetenswaardigheden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.