Paarden pronken bij het paleis

Paarden bij Paleis het Loo.

Paarden bij Paleis het Loo.


Het Koninklijk Staldepartement uit Den Haag verzorgt traditiegetrouw de jaarlijkse presentatie met paarden en rijtuigen van Z.M. de Koning op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dat gebeurt dit jaar van vrijdag 9 tot en met zondag 11 mei. Ditmaal staan de koninklijke sport- en familierijtuigen centraal. Tijdens de presentatie van het Koninklijk Staldepartement kunnen bezoekers de verzorging en training van de koninklijke paarden en het uitrijden van de rijtuigen van dichtbij meemaken Het publiek kan van 10.00 tot 16.00 uur doorlopend genieten van de aanspanningen met bijpassende tuigage en kleding. De reguliere entreeprijzen zijn van toepassing.

Het Koninklijk Staldepartement rijdt met verschillende aanspanningen van rijtuigen, zoals de Gala Glas Berline met afwisselend een vierspan Gelderse of Friese paarden. Een Brik met een zesspan KWPN- paarden wordt op de ‘postiljon-manier’ gemend, waarbij het linker voorpaard wordt bereden door een ‘postiljon’. Afwisselend rijdt het Staldepartement met de Duc of Zelfrijwagen met een tweespan Friezen, de jachtwagen met een tweespan KWPN-paarden, de Landauer met een vierspan Friezen, postiljon gereden en de Pony Tonneau. Ook de Groninger paarden worden regelmatig ingezet.

De aanspanningen worden gepresenteerd met de bijbehorende tuigages en kleding, zoals het gala tuigage bij de Gala Glas Berline, het gedraaide tuig bij de Duc of zelfrijwagen, het pony tuig, het diensttuig en het galon tenue.
De hoefsmid demonstreert het beslaan van de paarden en medewerkers van het Staldepartement geven uitleg bij de paarden, aanspanningen, rijtuigen en de hieraan verbonden tradities. Voor het evenement worden meer dan twintig paarden uit Den Haag van stal gehaald.

In de koetshuizen zijn de koninklijke auto’s te bezichtigen, zoals de Amerikaanse Winton uit 1924 van koningin Emma, de Mercedes 300 cabriolet van koningin Wilhelmina en de Fiat coupé van prinses Beatrix en prins Claus.
Het Koninklijk Staldepartement mag gerekend worden tot een van de oudste stalbedrijven met veel tradities en met een uitzonderlijke collectie rijtuigen, tuigen en livreien. Het Staldepartement is verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis. Werden de paarden vroeger ook voor dagelijks vervoer ingezet, tegenwoordig vervullen zij een representatieve en ceremoniële rol.


Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.