Småland opent ‘zip line hotel’

Spectaculaire zip line in Zweden. Foto: Hans Runesson

Spectaculaire zip line in Zweden. Foto: Hans Runesson


Dit moet het summum zijn voor iedere zip line-fanaat: overnachten op grote hoogte en dan je tocht via een lange lijn voortzetten. In het Zweedse Glasrijk, de bakermat van het glasblazen, opent 29 mei 2014 (volgens eigen zeggen) de langste zip line van Noord-Europa. Bijzonder is dat ook het educatieve aspect centraal staat bij het zip linen. Tijdens de pauzes op de tussenstations geven de gidsen uitleg over de dieren en plantenwereld. Op de 1,5 km lange zip line kan een snelheid tot 70 km/uur worden gehaald. In de houten torens, die als tussenstations dienen, kan eveneens worden overnacht.

De nieuwe zip line voert dwars door bosgebied Kronoparken en rijkt tot 50 meter boven de grond. De zip line is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Bij de tussenstations geven gidsen uitleg over de planten en dieren die in Småland leven. Soms blijft het niet alleen bij luisteren, maar kun je ook je ogen de kost geven. Zo kun je zomaar elanden spotten vanuit de lucht. Op de route liggen elf tussenstations die zijn gevestigd in bomen, toren en op rotsen. De zip line is geschikt voor personen vanaf 7 jaar en bestaat uit twee varianten. De gezinsvriendelijke variant duurt circa een uur. Bij het reguliere traject hang je ongeveer twee uur in de lucht.

Overnachten in de torens
Wie na het zip line avontuur nog geen voet aan de grond wil zetten, kan overnachten in de tussenstations. Op de bovenste verdieping van de tussenstation torens bevindt zich een tweepersoonskamer met uitzicht op 20 meter hoogte. Zip linen kost circa € 70,- per volwassene per uur en € 14,- voor kinderen tot 14 jaar.
Een overnachting in een houten toren met panoramisch uitzicht en zip line tour boek je vanaf € 440,- voor twee personen. Meer informatie over de nieuwe zip line en het Glasrijk: www.littlerocklake.com en www.glasriket.se.

Over het Glasrijk
Het Glasrijk, ofwel ‘Glasriket’, is de regio tussen Nybro en Växjö. In 1742 opende de eerste glasblazerij Kosta hier de eerste glasblazerij. Anno 2014 is het gebied wereldwijd geroemd om haar glaskunst en design. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de glasblazerijen en meekijken over de schouders van de kunstenaars of zelf de kunst van het glasblazen ervaren. Tijdens een bezoek aan het Glasrijk mag een traditionele ‘Hyttsill’ (haringavond) in een glasblazerij niet ontbreken. De avonden stammen uit de tijd waarin de glasblazers gehurkt voor de ovens de haringen gaarden. Vandaag de dag worden er naast haring tal van andere lokale specialiteiten geserveerd.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.