VPRO beloont beste reisverhaal

De Mont St. Michel. Foto: Creative Commons

De Mont St. Michel. Foto: Creative Commons


Wie schrijft het beste reisverhaal? (Ik!, zal menig reiziger roepen). Maar op zaterdag 24 mei wordt de VPRO Bagagedrager uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor jong schrijftalent met het beste reisplan. De winnaar krijgt een stipendium van 2500 euro om zijn of haar plan uit te voeren en uit te werken tot een verhaal dat wordt gepubliceerd in de VPRO Gids en in een longread bij uitgeverij Fosfor. Stemmen kan hier.

De genomineerden maken dit jaar bovendien kans op een publieksprijs: een oerdegelijke fiets, die de publieksfavoriet ook in staat stelt op reis te gaan – weliswaar iets dichter bij huis. Publiek kan zijn stem uitbrengen op de site van de VPRO. De jury, onder leiding van oud-winnares Elfie Tromp, selecteerde vijf kandidaten voor de VPRO Bagagedrager, die tevens meedingen naar de publieksprijs:

Rasit Elibol (1984)
Als zijn vriendjes in de zomervakantie naar de camping in Frankrijk gingen, bleef Rasit thuis. Hij ging nooit op vakantie. Samen met buurjongen Okkie hing hij de hele zomer rond in Wormer. Geld voor het zwembad hadden ze niet, dus fantaseerden ze over de dag waarop het hun beurt zou zijn. Rasit wil met Okkie op vakantie. Naar een camping in Frankrijk.

Raoul de Jong (1984)
In 1975 ontmoette schrijver en filmmaker Pier Paolo Pasolini de jonge fotograaf Dino Pedrialia. De aantrekkingskracht was groot, maar ze durfden geen van beiden het initiatief te nemen. Drie weken later werd Pasolini vermoord, de omstandigheden zijn nooit opgehelderd. Dino is nu 74 en woont in Rome. Raoul wil hem opsporen om zo meer te weten te komen over zijn grote held Pasolini.

Alma Mathijsen (1984)
De oom van Alma woont tijdens de wintermaanden in Thailand, waar hij al acht jaar een verhouding heeft met een Thaise jongen die twintig jaar jonger is dan hij. Deze jongen heeft aids, maar hij heeft zijn naderende dood aanvaard en wil niet behandeld worden, tot wanhoop van zijn Hollandse geliefde. Alma wil haar oom en zijn vriendje opzoeken in Thailand om te begrijpen waarom hij zich niet wil verzetten tegen de dood.

Kim van der Meulen (1984)
Hun leven lang al zijn Kim en haar eeneiige tweelingzus Ingrid een bezienswaardigheid. Samen willen ze naar het Braziliaanse dorpje Cândido Godói waar een op vijf zwangerschappen resulteert in een tweeling. Het gerucht doet de ronde dat nazi-arts Joseph Mengele hier zijn tweelingexperimenten voortzette. Kim wil met haar zus naar dit dorp om te ervaren hoe het voelt om geen uitzondering te zijn.

Jori Stam (1987)
Er gebeurden vreemde dingen in de buurt van het vakantiehuis in Noorwegen waar Jori tien jaar geleden met zijn ouders verbleef. Er waren gesloten deuren met duistere symbolen, kittens verdwenen spoorloos van het erf, in de kelder stond een onthoofd houten Jezusbeeld en uit de naburige boerderij klonk gejammer. Waren hier duivelskunstenaars aan het werk? Jori wil terug naar Sogndalsdalen om uit te zoeken wat er gaande was, of is.

Voor stemmen en meer informatie ga je naar de site van de VPRO.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.