ANWB test klimparken: niet altijd veilig

Avonturen in een klimbos. Foto: Sander Lindenburg

Avonturen in een klimbos. Foto: Sander Lindenburg


Nederland heeft momenteel zo’n 25 klimparken. De beste daarvan is AvaTarz Nature Park in Oldenzaal, althans volgens de ANWB, dat parken testte op klantvriendelijkheid en veiligheid.

Nederland telt steeds meer klimparken. De populariteit van klimparken is niet verwonderlijk, ze zijn leuk en spannend. Maar ze zijn niet allemaal even veilig blijkt uit een test van de ANWB. Van de elf geteste klimparken zijn er drie onveilig door het ontbreken van een permanent veiligheidssysteem. Daar lopen klimmers risico op een nare val, wanneer ze zichzelf per ongeluk loskoppelen van de kabel.

Toezicht
Een testteam, bestaande uit een klimexpert en een onderzoeker van de ANWB, beoordeelde elf klimparken op de fun-factor (combinatie van aantal hindernissen, variatie, moeilijkheidsgraad en aantal klimroutes) en veiligheid. Daarbij werd gelet op toezicht, instructie en het gebruikte zekeringssysteem. Vooral dat laatste is van belang. Bij veel parken zijn klimmers permanent gezekerd, met minimaal één karabiner en/of een katrol. Deze parken beoordeelt de ANWB als veilig, omdat de klimmer altijd vast zit aan de kabel en dus niet kan vallen.
Bij vijf parken kon het testteam beide karabiners loskoppelen. Dan komt de klimmer los te staan van de veilige kabel en loopt hij of zij de kans om tot hoogtes van tien meter naar beneden te vallen. Als dat gebeurt, kan dat fatale gevolgen hebben. Bovendien stonden er obstakels in de valzone van meerdere klimparken: onder meer boomstronken, hekjes, paaltjes en vuilnisbakken.

Aanpassing
Twee van die parken, het Klimbos Gooi- en Eemland en Ermelo hebben hun veiligheidssysteem inmiddels aangepast naar aanleiding van de test. Zij krijgen nu ook een goede beoordeling voor veiligheid. De drie klimparken die de ANWB waardeert als ‘onveilig’ zijn: Grolloo Outdoor, Klimbos Appelscha & Adfunturepark Dokkum. Deze parken scoren volgens de onderzoekers een onvoldoende.

Testwinnaar is AvaTarz Nature Park in Oldenzaal. Dit park scoort zowel hoog op fun als op veiligheid.
Via hindernissen als netten, tokkelbanen, loopplanken, ladders en hangbruggen klauter je in klimparken van boom naar boom. Het principe van klimparken is vergelijkbaar met dat van Klettersteigen in de Alpen: bergpaden die je gezekerd aan ijzeren kabels bedwingt. Belangrijk verschil met die Alpenroutes is dat klimparken erg laagdrempelig zijn. Zo kun je je grenzen verleggen tijdens, personeelsuitjes, vrijgezellendagen, familiefeesten en kinderpartijen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.