Denemarken doen in 1 dag

Zoals altijd drommen de toeristen samen bij het beeldje van de Zeemeermin, dat 'in het echt' eigenlijk wel tegenvalt. Foto: Mitchel van Essen

Zoals altijd drommen de toeristen samen bij het beeldje van de Zeemeermin, dat ‘in het echt’ eigenlijk wel tegenvalt. Foto: Mitchel van Essen


Zin om ‘eens iets geks te doen?’ Je zou een citytrip naar Kopenhagen kunnen maken om zo het Deense leven in 1 dag mee te maken. Mitchel van Essen deed het en zat dan wel lang in de trein, maar had toch voldoende tijd over in 24 uur om de beroemde zeemeermin te bezoeken en om te genieten van de lokale keuken. Hier zijn verslag gebundeld in negen handzame tips.

-door Mitchel van Essen –

Mensen doen vaak meerdere dagen over hun citytrips, maar het kan ook veel korter. Wat valt er allemaal te zien en te doen in een wereldstad in één dag? Ik reisde af naar Kopenhagen en bezocht alle hot-spots in 10 uur.

KOPENHAGEN
Aantal inwoners: 1.2 miljoen
Valuta: Deense kroon (€1.00 = 7.46 DKK)
Spoedcurus Deens:
Hallo – Hej
Tot ziens – Hej hej
Ja – Ja
Nee – Nej
Dankjewel – Tak
Sorry – Undskyld
Proost – Skal
Typisch Kopenhaags: Wij denken dat Nederland het land van de fietsen is, maar de Denen kunnen er ook wat van. 55% van alle Kopenhagers gaat per fiets naar hun werk of school. Hoe je een fiets huurt? Kijk op http://gobike.com.

1. Vanaf het centraal station is het een kleine wandeling naar de binnenstad van Kopenhagen. Loop over de Bernstoffsgade langs pretpark Tivoli naar het Radhuspladsen. Vanaf daar loop je naar de langste autoloze straat van Europa, Strøget. Het is de bekendste winkelwandelstraat van Kopenhagen en telt honderden winkels, variërend van H&M tot Louis Vuitton.

2. Een drukke dag begin je met een goede bak koffie. Baresso Coffee is een gezellig barretje met gratis WiFi om je Facebook te updaten en al je Whatsapp’jes binnen te halen. Deze koffiebar bevindt zich in het begin van Strøget. De cappuccino smaakt voortreffelijk en de meiden van de bediening zijn erg hartelijk. Toegegeven, het was geen budget-cappuccino.
Højbro Plads 3, 1200 København K. Cappuccino: 38,00 DKK, €5,10.

3. Scoor naast je bak cappuccino ook zeker een Onsdagssnegl bij een lokale bakker. Dit is een grote, ronde en knapperige kaneelcake. Een typische Deense zoete caloriënbom. Reis wel op een woensdag af naar Kopenhagen, want ‘Onsdag’ betekent ‘woensdag’ en de cake is dan ook alleen op deze dag te koop.
Gemiddelde prijs van een Onsdagssnegl: 10 DKK, €1.34.

Tip: Koop zo'n Deense lekkernij. Foto: Mitchel van Essen

Tip: Koop zo’n Deense lekkernij. Foto: Mitchel van Essen


4. Aan het einde van Strøget bevindt zich het Kongens Nystrov plein. Hier kan je voor twee dingen kiezen: de metro naar een andere plek in de stad of naar de Nyhavn. Wij kozen voor het laatste. Kijk in een reisgids of Google Kopenhagen en de gekleurde huizen zijn het eerste wat je zult vinden. Maar het is niet voor niets een cliché. In de haven heerst een gemoedelijke sfeer en het is een mooi fotomoment. De haven is bijna 300 jaar oud en dichter en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in verschillende huizen aan Nyhavn gewoond.

5. Vijf minuten lopen vanaf de Nyhavn ligt het Amalienborg Castle, oftewel het Koninklijk-paleis. Een gigantisch gebouw met een net zo gigantische binnenplaats. Op deze binnenplaats staan tientallen wachters die het paleis beschermen en strak voor zich uit blijven kijken, hoe gek je ook voor ze mag doen. Eens in de paar uur houden zij een traditionele wisseling van de wacht.

6. Na een half uur lopen vanaf de Nyhavn kom je aan bij de kleine zeemeermin. De wandeling zelf is heel lekker langs het water. Even uitwaaien en rust aan je hoofd. De kleine zeemeermin bestaat honderd jaar en stelt de hoofdpersoon voor uit het gelijknamige sprookje van Hans Chrtian Andersen. Het beeld valt alleen een beetje tegen. Er staan tientallen toeristen met flitsende camera’s en het beeld is daarbij niet veel spectaculairder dan op plaatjes in toeristenboekjes. Een bezoekje mag eigenlijk niet missen, maar als je het beeld ‘per ongeluk’ overslaat, mis je niet veel.

7. Vanaf metrostation Kongens Nystrov gaat één metrolijn in twee richtingen. Voor 24 DKK (€3.20) koop je een metrokaart die een uur geldig is. Ga met de metro eerst richting Vanløse en stap uit bij metrohalte Nørreport. Links van het metrostation ligt het Orstedsparken. Volgens locals een van de mooiste parken van heel Kopenhagen. In het park heerst een serene rust en een wandeling langs de centraal gelegen vijver is zeker de moeite waard. Aan de andere kant van het metrostation ligt de Botanisk Have. Dit is een botanische tuin met duizenden plantensoorten. In het park staat een adembenemend gebouw. Ben je dus even opzoek naar rust: ga naar deze parken.
Beide parken liggen aan de Oster Voldgade.

8. Zorg dat je metrokaart nog net geldig is na het bezoeken van de parken. Als je alles goed plant, zijn de parken prima te doen in een uurtje. Neem de metro terug richting Kongens Nystrov, maar blijf één halte langer zitten: Christianshavn. Via de Tovegade en Prinsessegade kom je uit bij Christiana. Dit is een stukje vrijgevochten Kopenhagen. Sinds 1971 ontmoeten alternatieve mensen elkaar in deze wijk en ‘gelden er geen regels’. Zo is er een groene zone waar wiet gedoogd wordt. Overal is graffiti te zien in deze bijzondere wijk die meer dan 1.000 inwoners telt. Verder vind je er verschillende kunstgalerieën, restaurants en muziektentjes.
Regels in Christiania: geen foto’s maken in de groene zone, fietsen en harddrugs zijn verboden en gebruik geen geweld.

Overzicht van een dag Denemarken: de eigen munten van het land, in de trein je telefoon opladen in de wc en de eigen wereld van Christiana met o.a. een wandschildering. Foto's: Mitchel van Essen

Overzicht van een dag Denemarken: de eigen munten van het land, in de trein je telefoon opladen in de wc en de eigen wereld van Christiana met o.a. een wandschildering. Foto’s: Mitchel van Essen

9. De dag sluit je af met een Deense klassieker: Pølsevogne, ook wel hotdog. In de gouden dagen van Pølsevogne waren er meer dan duizend kraampjes in Kopenhagen. Vandaag de dag echter minder dan honderd. In het centrum, net naast de ronde toren Rundetårn, zit volgens blogger Stefan Hedegaard de beste van de stad. Hij deelt zijn adresjes via spottedbylocals.com/copenhagen. DØP Pølsevogn heeft meerdere vestigingen, maar die naast Rundetårn zit, heeft de perfecte locatie. De hotdogs bevatten de beste ecologische ingrediënten en er is veel keuze. En toegegeven, ze smaken heerlijk.
DØP Pølsevogn, ma. – vr. 11:30 – 18:00, zat. 11:00 – 17:00, normale hotdog: 39 DKK, €5.20

Een lange en niet altijd comfortabele rit naar Kopenhagen per trein. Foto: Mitchel van Essen.

Een lange en niet altijd comfortabele rit naar Kopenhagen per trein. Foto: Mitchel van Essen.


HOE VERLIEP DE REIS?
Trein Utrecht – Kopenhagen

Al jaren staat het vliegtuig op nummer twee in de top-3 meest gebruikte vervoersmiddelen. Ruim 6 miljoen vakantiegangers pakten in 2012 het vliegtuig. De trein staat op de laatste plaats met slechts 300 duizend avonturiers. Is de trein dan echt zo erg, of kun je echt beter met het vliegtuig gaan? Wij gingen op onderzoek uit en reisden per trein af naar Kopenhagen.

PRIJS
De prijs voor een enkeltje vanaf Amsterdam naar Kopenhagen begint bij €29. Voor dit geld krijg je een standaard zitplek in de nachttrein. Snel boeken is alleen wel een pré, want last minute zijn de prijzen vele malen hoger. Voor iets meer geld heb je comfortabelere plekken in de trein. Een slaapbank is beschikbaar vanaf €49 en een bed in een slaaprijtuig vanaf €69.

TOEGANKELIJKHEID
De CityNightLine naar Kopenhagen vertrekt elke avond om 19.01 vanaf Amsterdam Centraal. In Nederland stopt hij dan nog op Utrecht Centraal (19.29) en Arnhem (20.07).

TIJD
Volgens het schema ben je vijftien uur, ik herhaal vijf-tien uur, bezig om van onze hoofdstad naar de Deense hoofdstad te komen. Vanaf Utrecht, ons startpunt, was het dus ‘slechts’ veertieneneenhalf uur. Maar je wilt er iets eerder zijn voor de zekerheid en niet iedereen woont naast een vertrekstation, dus reken maar uit. Met een uur vertraging die wij opliepen in Hannover, waren wij vanaf Utrecht zestien uur bezig.

LUXE/COMFORT
Een standaard zitplek bevindt zich in een wagon met allemaal kleine coupétjes. Zo’n coupé heeft twee banken met elk drie stoelen. De trein is doordeweeks niet vaak volgeboekt, waardoor je een coupé voor jezelf hebt. Je kunt dan gewoon liggen op de drie stoelen. Neem wel een kussen en deken mee, want deze bieden ze niet aan in de trein. In de coupé heb je een eigen verwarming die je zelf kunt verstellen. Het lastige is wel dat er alleen de opties ‘ijskoud’ of ‘bloedheet’ op zitten. Er bevinden zich verder twee ‘badkamers’ per wagon. Dit is een toilet met een fonteintje, zodat je jezelf even kan opfrissen. En er zit een stopcontact, iets wat in de coupé mist.

BELEVENIS
Het was een hele avontuurlijke belevenis. Toen ik bijvoorbeeld mijn tanden stond te poetsen in de ‘badkamer’ keek ik naar buiten en zag het Deense landschap voorbij flitsen. Dan heb je echt even een wauw-moment. Het voelt daarbij echt alsof je met een lange reis bezig bent. Zo stond er opeens een douanier in onze coupé met een zaklamp in onze gezichten te schijnen, vragend naar onze paspoorten.
Naast het avontuurlijke gedeelte moet ik wel toegeven dat het pittig was. Met mijn bijna twee meter lange lijf, lag het bankje erg oncomfortabel. Ook is de trein alles behalve stabiel en stil. Nu kozen wij voor de goedkoopste optie, maar met de andere plekken wordt het gelijk een veel prijzigere bedoening. Het is dus goedkoop en avontuurlijk, maar ook oncomfortabel en aardig eindeloos.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.