Dierentuinen verwelkomen giraffe- en tijgerbaby’s

Deze giraffe werd midden op de dag geboren terwijl bezoekers konden toekijken.

Deze giraffe werd midden op de dag geboren terwijl bezoekers konden toekijken.

Ze waren deze week maar druk met het geboortes in verschillende dierentuinen. Zo werd vrijdag in GaiaZOO overdag een giraffe geboren. De toegestroomde bezoekers keken vol bewondering toe hoe de kleine langnek ter wereld kwam. Binnen een uur stond het jong, een vrouwtje, op haar lange poten. in DierenPark Amersfoort kwamen op dezelfde dag drie Siberische tijgertjes ter wereld. Het drietal en hun kersverse moeder maken het goed.

Giraffe bevalling
Het jong deed het ‘Echt volgens het boekje’ aldus een giraffeverzorger van GaiaZOO. In de natuur moeten jonge giraffen immers ook snel kunnen staan en lopen, om te voorkomen dat een roofdier hen te pakken krijgt.
Giraffen bevallen meestal staand. Een liggende houding is voor deze dieren met hun lange stelten namelijk heel kwetsbaar. Slapen doen giraffen dan ook maar een paar uur per dag en bijna net zo vaak staand als liggend. De jonge giraffe komt dus letterlijk ‘met een smak’ op de wereld, want hij maakt een val van twee meter. Tijdens de val draait het jong de kop en lange nek zodanig, dat deze bij het neerkomen niet beschadigen. Doorgaans worden giraffen (net als andere wilde dieren) in de nacht of vroege ochtend geboren. Het is dus heel bijzonder dat dit kleintje midden op de dag het levenslicht zag.

Tijgertjes
‘‘Het is Angara’s eerste nestje, dus het blijft voorlopig spannend’’, zegt hoofddierverzorger Willem Verdonck.
Een halfjaar geleden bouwde het Amersfoortse park een compleet nieuw binnenverblijf voor de tijgers inclusief kraamkamer. De jongen zullen hier de eerste weken samen met hun moeder verblijven. ‘‘Gelukkig hebben wij drie weken geleden een webcam opgehangen in de kraamkamer’’, vertelt de hoofdverzorger. ‘‘Zo kunnen de roofdierverzorgers het nestje in de gaten houden en ook het publiek kan de welpjes live via de Welpcam op onze site bekijken.’’ De verzorger heeft al gezien dat er is gedronken en de kleintjes meerdere wasbeurten hebben gehad.

Het geslacht van de drieling is nog onduidelijk. Wanneer moeder Angara na een paar dagen kort naar buiten wil in haar buitenverblijf in de Stad der Oudheid, kunnen de verzorgers misschien even kijken. Na twee weken gaan de oogjes van de welpjes open en na zeven weken komen zij waarschijnlijk voor het eerst met moeder mee naar buiten. ‘‘Hun vader Ilya ontmoeten zij voorlopig nog niet,’’ vertelt Willem Verdonck. ‘‘Na ongeveer drie maanden zullen zij met hem kennismaken in hun buitenverblijf in DierenPark Amersfoort.’’

Voor meer informatie over de Giraffe kijk hier. Als je meer wil weten over de tijgers dan ga je hier heen.

De ouders van de tijger drieling.

De ouders van de tijger drieling.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.