Grootste Poppenhuis van Nederland staat in Drenthe

In het grootste poppenhuis van Nederland kun je zien hoe welvarende families in Assen leefde.

In het grootste poppenhuis van Nederland kun je zien hoe welvarende families in Assen leefde.

Het oudste woonhuis van Assen, het zogeheten Ontvangershuis, vormt het decor van het grootste poppenhuis van Nederland. In samenwerking met verschillende Drentse families kan het museum nu op een bijzondere manier het verhaal vertellen van de Drentse geschiedenis tussen 1750 en 1830. De ‘poppen’ – de vroegere bewoners van dit huis – komen tot leven en nemen jong en oud bij de hand. Het museum laat zo zijn bezoekers kennismaken met de geschiedenis van een rijke Drentse familie in een verrassende multimediatour. Op 17 juni 2014 opent het Drents Museum ‘Het Grootste Poppenhuis van Nederland’ voor het publiek.

Poppenhuizen populair in de 18de eeuw
In de 18de eeuw was het voor rijke dames een hobby om poppenhuizen te maken. Op die manier konden ze het leven van voorname families op schaal laten zien. Een poppenhuis was in die tijd geen kinderspeelgoed, maar een serieuze zaak. Het Ontvangershuis in het Drents Museum is nu het decor van ‘Het Grootste Poppenhuis van Nederland’. Actrice Liz Snoijink vertolkt de rol van eigenaresse van het poppenhuis en brengt voor het publiek haar ‘poppen’ weer tot leven. Dat zijn de oorspronkelijke bewoners van het huis, de rijke patriciërsfamilie Van Lier, met aan het hoofd belastingontvanger Meester Johannes van Lier, zijn dochter en zoon en het personeel.

Stijlkamers 2.0
Een bezoek aan het poppenhuis is een ware belevenis met prikkeling van alle zintuigen. Vanuit verschillende invalshoeken ervaart de bezoeker het wel en wee van een rijke Drentse familie. Men kan zich laten rondleiden door de heer des huizes Johannes van Lier, door zijn zoon Helperus of door bijvoorbeeld dienstbode Tallegien Jans. In alle ruimtes is wat te beleven en er zijn veel hands-on activiteiten ingebouwd. Zo kan de bezoeker luisteren naar een voordracht van dochter Barbara van Lier en naar de roddel en achterklap in de meidenkamer, of het versgebakken brood in de keuken ruiken. Op deze wijze waant het publiek zich in het Drenthe en Assen van de 18de eeuw.

Samenwerking Drentse families
Het Drents Museum profileert zich als een museum met internationale allure op het gebied van archeologie, hedendaags realisme en kunst 1885 -1935. Met het project ‘Het Grootste Poppenhuis van Nederland’ geeft het museum nadrukkelijk invulling aan een vierde pijler, de Drentse identiteit. Dankzij samenwerking met verschillende Drentse families kan het museum het verhaal van de Drentse geschiedenis tussen 1750 en 1830 vertellen aan de hand van historische figuren. Onderwerpen als de Drentse volkscultuur, etiquette in die tijd, kindervertier en de smakelijke keuken worden op een bijzondere manier voor het voetlicht gebracht.

Met de realisatie van ‘Het Grootste Poppenhuis van Nederland’ is tevens de laatste fase van de herinrichting van het Drents Museum afgerond. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.