Kinderen ontdekken sloten tijdens de IVN Slootjesdagen

Kinderen in de natuur. Foto: Common Creative

Er is veel meer te ontdekken in sloten voor kinderen dan je denkt. Foto: Common Creative

Een doodnormale sloot ziet er niet echt spannend uit. Toch is er van alles te zien en te ontdekken. Hoe overleeft een kokerjuffer in een sloot vol vijanden? En wat doet het bootsmannetje om aan eten te komen? Dat zijn vragen waar tijdens de landelijke IVN Slootjesdagen op 21 en 22 juni 2014 antwoord op wordt gegeven. Bouw een vlot, schep een bootsmannetje uit het water (kijk uit want hij kan bijten!) of bestudeer een schrijvertje door een microscoop.

Waterkwaliteit
Hoe schoon het water in sloten, vaarten en plassen is, valt af te meten aan de hoeveelheid plantensoorten die in het water groeien en de diersoorten die erin leven. Als het water vervuild raakt, dan neemt het aantal soorten en exemplaren per soort af. De verscheidenheid aan planten- en diersoorten is juist zo belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Kom meer te weten over het waterleven en de waterkwaliteit tijdens de IVN Slootjesdagen. Ontdek samen met een deskundige IVN-natuurgids de bewoners van de Nederlandse slootjes.

Op pad
Bij IVN Ede kun je onder begeleiding van een IVN gids een mooie zomerse waterwandeling maken langs de Bosbeek. Daarnaast kun je er ook nog op zoek naar waterbeestjes. Ook bij IVN Oost Veluwezoom, IVN Barneveld, IVN De Oude IJsselstreek, IVN Zutphen Warnsveld en IVN Nijkerk vinden vele waterige activiteiten plaats. En bij IVN Nijmegen ga je naast het zoeken naar waterbeestjes, ook op zoek naar de beverburcht en de broeihoop van de ringslang!

Info
Wil je weten waar en wanneer je de Slootjesdagen kunt bezoeken? Op www.scharrelkids.nl vind je een overzicht van alle locaties en hoe je je aanmeldt. Bestel meteen de gratis Scharrelkids zoekkaart waterdiertjes ter waarde van € 2,95. Daar staan meer dan 35 waterdiertjes op, die je zelf in de sloot kunt zoeken. Leuk om te weten: de zoekkaart kan tegen water. Je (klein)kinderen kunnen ermee in de regen lopen en er zelfs mee zwemmen.

Over IVN Scharrelkids
Met Scharrelkids stimuleert IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) kinderen om het plezier in buitenspelen (weer) te ondekken. Frisse lucht, vieze modderhanden, zelfgebouwde hutten en gewoon leker scharrelen in de natuur. Dat maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.